15. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

”Tankistide taha peitujate suhtes olgu nulltolerants”

Äripäeva tänane juhtkiri räägib sellest, et äriregister ja notarid peaksid andmeid rohkem kontrollima. Pankrotihaldur Tarmo-Tanel Padrik leiab, et tankistidest problemaatilisem teema on isikud, kes on tankistide taga.

Äripäev leidis, et äriregister peaks talle esitatavate andmete kontrollimisel olema praegusest palju aktiivsem, et välistada tankistide „sattumist“ firmade juhatusse või omanikeringi, mille eesmärgiks ongi sageli just maksupettused.

”Muidugi aitavad sellised asjad. Kas need lõplikult aitavad, on iseküsimus, aga mingil määral siiski,” vastas Padrik küsimusele, kas aktiivsem ja kontrollivam äriregister ning notarkond aitaksid tankistidest ja nende pettustest lahti saada.

”See ei ole õiguslik küsimus, aga olen kokku puutunud asjaoluga, et selliste persoonide [tankistide – toim.] suhtes ei ole ühiskonnas nulltolerantsi. On nii, et inimene tegutseb, keerab äripartneritele läbi tankisti kõva tünga, pärast tegutseb edasi,” leidis Padrik. ”Ma ei pea silmas tankiste, vaid just isikuid, kes tellivad tankisti teenuse ja kes on tegelikult tüngategemise taga. Minu meelest peaks nende suhtes olema oluliselt suurem nulltolerants. Nad ei peaks saama ühiskonnas teha tünga ja edasi olla lugupeetud ärimees, käia ringi ja mängida mängu, nagu oleks tal mingisugused objektiivsed põhjused.”

Teisena tõi Padrik välja, et Eestis on tankiste, kes tegutsevad karistamatult, on kümnete ettevõtete juhatustes ning mitte midagi sellega ei kaasne. ”Seda nähakse paratamatusena – et kui tegeled äriga, siis pead olema valmis, et keegi tankisti abil tünga teeb. Olen lugenud justiitsministeeriumi ametnike seisukohti. Nende jutt on selline, et meil on piisav seadusandlus. Ma ei tea, kas nad on eluvõõrad,” imestas Padrik.

Kindlasti tuleks Padriku sõnul sellesse teemasse tõsisemalt suhtuda.

Autor: Laura Mallene, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700