Autor: Juuli Laanemets • 6. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksukoormus Eestis langes  2011. aastal

Eesti maksukoormus vähenes 2011. aastal 1,3 protsendi võrra 32,8 protsendini SKPst, jäädes ELis 18. kohale. Euroopa Liidu riikide maksustamise trendide kogumiku andmetel on ELi keskmine maksukoormus 38,8 protsenti - kõrgeim näitaja on Taanis (47,7 protsenti) ning madalaim Leedus (26 protsenti).

Rahandusministeerium vahendas, et Eesti maksukoormus vähenes 2011. aastal tänu ekspordil põhinenud kiirele majanduskasvule. Kuna ekspordi panus maksulaekumisse on väiksem kui sisetarbimise puhul, siis kasvas nominaalne sisemajanduse koguprodukt (SKP) oluliselt kiiremini kui maksulaekumine. Lisaks vähendas maksukoormust kohustusliku kogumispensioni riigipoolsete maksete osalise taastamise tehniline mõju.

Euroopa Liidu liikmesriikide kaalutud keskmine maksukoormus oli 2011. aastal 38,8 protsenti SKPst, mis on 0,5 protsendi võrra enam kui 2010. aastal. Võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega oli maksukoormuse tase Eestis 2011. aastal madalamas pooles. Kõrgeima maksukoormusega ELi riigid olid 2011. aastal Taani ja Rootsi, kus maksukoormus oli vastavalt 47,7 ja 44,3 protsenti SKPst.

Madalaima maksukoormusega riik oli 2011. aastal Leedu, kus maksukoormus ulatus 26 protsendini SKPst.

Olulist rolli maksutulude suuruses mängib ka maksukogumise efektiivsus. Ühest küljest võib suurem maksutulude osakaal SKPst viidata riikide võimele makse efektiivselt koguda. Samas kõrgete maksumäärade tingimustes võib maksukoormus kujuneda keskmisest madalamaks näiteks seetõttu, et maksudistsipliin ettevõtete ja kodanike seas on nõrk.

Võrreldes 2000. aastaga on suurim langus maksukoormuses toimunud Slovakkias, kus see kahanes 5,5 protsendi võrra 28,5 protsendile. Kuues liikmesriigis on maksukoormus võrreldes üheteistkümne aasta taguse ajaga tõusnud, suurim kasv on olnud Küprosel (30 protsendilt 35,2 protsendile). Aastaga on enam langenud Eesti ja Rootsi maksukoormus, tõusnud Portugali ja Rumeenia maksukoormus.

Eesti maksukoormus püsis kuni 2008. aastani stabiilselt allpool 32 protsenti, kuid kasvas 2009. aastal seoses kriisi mõjudega – ekspordi kiire langus, II pensionisamba maksete peatamine ning kriisiaegsed maksutõusud. Alates 2010. aastast on Eesti maksukoormus langenud ning rahandusministeeriumi prognoosi järgi jõuab 31,4 protsendini SKPst 2017. aastaks.

Kogumikku “Taxation trends in the European Union” annab Eurostat ja Euroopa Komisjon välja igal aastal. Lisaks üldisele liikmesriikide maksukoormuse võrdlevale analüüsile sisaldab see arvutusi näiteks tööjõu, tarbimise ja kapitali kaudse maksukoormuse kohta. Käsitlemist leiab põhjalikumalt ka keskkonnamaksudest tulenev maksukoormus.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700