Autor: Juuli Laanemets • 7. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korruptsioonikuritegude karistused karmistuvad

Täna andis valitsus heakskiidu seaduseelnõule, mis täpsustab ametialaste kuritegude ja salakaubaveoga seotud kuritegude karistusi.

Justiitsminister Hanno Pevkuri sõnul on eelnõu eesmärgiks korrastada ametialaste kuritegude regulatsiooni ning täpsustada vastutust pistise või altkäemaksu korduva võtmise või andmise eest. „Praegu kehtiva korra järgi on raskendavaks asjaoluks pistise juhtumites vaid varasem pistise andmine või võtmine, mitte aga altkäemaksu andmine või võtmine. Samuti on määratletud sarnane koosseis altkäemaksu puhul, kus korduvusena ei lähe arvesse varasem pistise andmine või võtmine. Edaspidi arvestatakse raskendava asjaoluna nii varasemat pistise kui altkäemaksu võtmist, ehk kui inimest on juba karistatud altkäemaksu võtmise eest ning seejärel määratakse talle karistus pistise võtmise eest, on eelnõu järgi tegemist korduva teoga, mida käsitletakse raskendava asjaoluna karistuse määramisel,“ selgitas minister muudatuste peamist sisu.

GRECO poolt Eestile antud soovituste põhjal muudetakse eelnõuga laiemaks ka välismaal toime pandud kuritegude karistamise võimalused. See võimaldab karistada Eesti kodaniku, ametiisiku või juriidilise isiku poolt välismaal toime pandud korruptsioonikuritegu Eesti karistusõiguse järgi, kui sooritatud tegu ei ole seal riigis karistatav.

Maksualaste kuritegude puhul täpsustatakse eelnõuga salakaubaveo koosseisu tingimusi, mille kohaselt on tulevikus karistuse karmusel määravaks eelkõige salakauba kogus ja väärtus. 

Ametikuritegusid puudutavate sätete muutmine on vajalik, et kindlustada rahvusvahelistest lepingutest ja Euroopa Liidu õigusaktidest Eestile tulenevate kohustuste täitmine.

Eelnõuga saab tutvuda aadressil:

https://eelnoud.valitsus.ee/main/mount/docList/77d107ba-e8c5-4c94-a1af-0ea2174a8f59

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700