Autor: Juuli Laanemets • 30. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank vähendas kontorite ja töötajate arvu

Swedbanki Eesti üksus teenis 2012. aastal 199,6 miljonit eurot kasumit (2011. aastal 185,8 miljonit eurot). Neljandal kvartalil teeniti 63,3 miljonit eurot puhaskasumit. Sellele vaatamata oli 2012 aasta pangale pingeline, vähendati kontorite ja töötajate arvu

Swedbank annab teada, et eraklientide laenude kasv püsib Eestis tagasihoidlik, sest buumiaastatel võetud laenude amortisatsioon ületab uute laenude mahtu. Laialdase ebakindluse tõttu on erakliendid uute kohustuste võtmisel endiselt ettevaatlikud.

„Kui 2012. aasta alguses oli ärikeskkond soodne, siis kaht viimast kvartalit iseloomustasid eelkõige madalad baasintressimäärad, mis avaldasid pankade tulule survet kogu euroalal. Teine oluline aspekt oli meie laenuportfelli kvaliteedi märkimisväärne paranemine, mis tõi kaasa 39,5 miljoni euro võrra vähem laenukahjude eraldisi kui 2011. aastal. Eesti SKT kasvas 2012. aastal ligikaudu 4% rohkem kui euroalal keskmiselt. Me ei tea, mida toob 2013. aasta, kuid loodame, et Eesti näitaja ületab euroala tulemust taas ligikaudu 3 protsendiga. Peamine küsimus on endiselt see, kas meie eksportijate jalgealune on kindel ning kas nad on piisavalt paindlikud, et tulla toime muutuva nõudlusega sihtturgudel,” sõnas Swedbanki Eesti juht Priit Perens.

Laenumaht kasvas 2012. aastal 1% (62 miljonit eurot). Pärast esimese kvartali langust stabiliseerus laenuportfell teises kvartalis, kasvades ülejäänud aasta jooksul pisut. Swedbanki Eesti üksuse laenude turuosa aasta jooksul kahanes, olles 31. detsembri seisuga 39,8% (2011. aasta IV kvartalis 40,3%).

Hoiuste maht kasvas 2012. aastal 5%. Era- ja äriklientide hoiused suurenesid vastavalt 8% ja 3%. Swedbanki hoiuste turuosa oli 31. detsembri seisuga 44,9% (2011. aasta IV kvartalis 45,6%). Laenude-hoiuste suhtarv oli 112% (2011. aasta IV kvartalis 117%).

Laenukahjude eraldised vähenesid 39,5 miljonit eurot (2011. aastal 5,5 miljonit eurot). Probleemsete laenude (bruto) maht vähenes läbi aasta, jõudes aasta lõpul 254 miljoni euroni (2011. aasta lõpus 406 miljonit eurot). Laenukvaliteedi paranemine tulenes peamiselt reitingute paranemisest ja tagatiste väärtuse suurenemisest, samuti uute madalama riskiga laenude osakaalu kasvust.

Riskiga kaalutud varad vähenesid võrreldes aasta algusega 480 miljoni euro võrra, ulatudes aasta lõpus 4283 miljoni euroni. Riskikaalud on kõige rohkem kahanenud ettevõtete laenuportfellis, peamiselt reitingute paranemise tõttu. Eraisikute laenuportfellis riskikaalud stabiliseerusid.

Tulud vähenesid 2012. aastal võrreldes möödunud aastaga 10%. Langus tulenes peamiselt väiksemast puhasintressitulust (madalamad baasintressimäärad). Puhas teenustasutulu püsis stabiilne, samal ajal kui kindlustuselt teenitud tulu vähenes 10%.

2012. aastal vähenes täistööajaga töötajate arv 62 inimese võrra ehk 4%. Jätkus jaevõrgu optimeerimine, mille käigus suleti 5 kontorit. Praegu on pangal 58 kontorit, samal ajal parandatakse teenuste kättesaadavust elektroonilistes kanalites. Kulu-tulu suhe oli 2012. aastal 0,40. Samas on Eestis igapäevane pangateenuste kasutamine hoogustunud, aasta jooksul lisandus 3000 aktiivset klienti.

Swedbanki 2013. aasta I kvartali majandustulemused avaldatakse 23. aprillil 2013.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700