24. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksumäära langusest võidab suurepalgaline

Aastaid on tööinimese maksukoormusest rääkides mainitud nii tulumaksu määra vähendamist kui ka maksuvaba tulu suurendamist. Analüütikute õnneks on riigikogu kodulehelt leitavad mitme eelnõu seletuskirjad, kust leiab mõlema muudatuse mõjuarvutusi, kirjutab doktorant Dmitri Jegorov.

Buumiaastate analüüs sunnib küll ettevaatlikkusele, ent hinnanguliselt võtab maksu langetamine 1% võrra riigilt 55-60 mln eurot (lisaks umbes 15 mln eurot miinust juriidilise isiku tulumaksu real) ning jätkates maksuvaba tulu tõstmist kunagi planeeritud sammudega (250 krooni ehk 16 eurot kuus) kahaneb laekumine 20-22 mln euro võrra. Need on makromõjud.

Nende kahe muudatuse mõju igaühele meist sõltub sellest, millist ja kui suurt tulu saame. Kuna palk mängib Eesti elanike tuludes vaieldamatult suurimat rolli, võibki analüüsis piirduda palgatuluga. Miinimumpalga saaja, kes on kaetud nii töötuskindlustuse kui ka kogumispensioniga, võidab maksulangetusest ühe euro ja 60 senti ehk umbes 0,6% (neto). MTA andmetel 2012. III kvartalis „õiglast“ keskmist (ehk mediaan-) palka saanu (591 eurot) võidab veidi üle nelja euro (0,9%) ja „päris“ keskmise palga saaja (746 eurot) võidab kuus eurot ehk netos ligi 1%. Trend on ilmne: mida suurem palk, seda suurem võit maksumäära langusest.

Maksuvaba tulu suurendamine mõjutab sissetulekut ristivastupidiselt. Kui see tõuseb 16 euro võrra kuus, jääb kõigile kätte lisaks kolm eurot ja 36 senti (mis on 21% tõusu summast). Miinimumpalga saajale tähendab see 1,2% tõusu, mediaani ja keskmise palga saajatele aga vastavalt 0,7% ja 0,55%.

Küsimus, kuidas vaba raha tagastada, on nii poliitiline kui majanduslik. Tarbimisele (loe: käibemaksu ning aktsiiside laekumisele) annab suurema impulssi ilmselt just maksuvaba tulu tõus, sest väiksema tuluga kulutatakse igapäevaselt suurema osa oma sissetulekust. Poliitiline aspekt väljendub süsteemi progresseeruvuses. Vaatamata ühele maksumäärale on tulumaks Eestis tublisti progresseeruv, sest miinimumi saaja tulumaks on reaalselt vaid 10,7% ja 1000 euro saaja maksab tulumaksuks 17,1% tulust. Maksuvaba tulu suurenemine muudab maksusüsteemi veelgi progresseeruvamaks, sest madalapalgalistel langeb maksukoormus rohkem, olgugi et juriidiliselt on tulumaks ikka proportsionaalne.

Progresseeruvust vähendav maksumäära langetus aastast 2015 on seaduses juba kirjas ja sellest kallist sammust oleks õiguspärase ootuse tõttu raske loobuda. Seega jääb huvitavaks küsimuseks, kui suurt maksuvaba tulu tõusu eelarve tulude pool lisaks välja kannatab.

Autor: Dmitri Jegorov, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700