Autor: Juuli Laanemets • 22. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krediidiinfo: Ettevõtete müügijulgus on taastunud

Aktiivselt tegutsevate Eesti ettevõtete 2012. aasta teise poole maksekäitumise statistikast selgus, et  kõrge krediidiriskiga firmade osakaal on aastaga tõusnud konservatiivselt 12 protsendilt 19 protsendini ehk kriisieelsele tasemele. See annab märku ettevõtete müügijulguse taastumisest ja suuremast riskide võtmisest.

Maksuvõlgade ehk riigile võlgu olevate summade suurenemine toimus pea kõikides sektorites jõudes 74 miljoni euro tasemele (kasv 19%). Enim on aastaga võlgnevused kasvanud finants- ja kindlustus- (75,4%), teenindavate tegevuste (49,4%) ning veondus ja laondus sektoris (49,2%). Maksuvõlgade vähenemine toimus vaid elektrienergia sektoris (-35%) ja kinnisvaraalases tegevuses (-22%).

Samuti pöördus maksuvõlgadega ettevõtete arv kahe kahaneva aasta järel taas mõõdukale tõusule (3,9%). Riigile võlgu olevaid ettevõtteid oli möödunud aasta teisel poolel 5 950 ehk 225 võrra rohkem kui aasta tagasi, ligi pooled neist kuulusid ehitussektorisse (103 ettevõtet).

Maksehäirete ehk äripartnerite võlasummad suurenesid aastaga 11,6% moodustades kokku 122 miljonit eurot. Äripartnerite võlad kasvasid enim info ja side sektoris (48,8%) ja kinnisvaraalases tegevuses (30,2%)..

Samas jäi maksehäiretega ettevõtete koguarv 4 234 praktiliselt samaks vähenedes aastaga 24 ettevõtte võrra (-0,6%). Valdkondade lõikes vähenes äripartneritele võlgu olevate ettevõtete arv enim kinnisvaraalases tegevuses (-11%).Varasemate perioodidega võrreldes näitab käesolev statistika märke ettevõtete müügijulguse kasvamisest, millega käib kaasas suurem riskide võtmine.Statistika on koostatud Eesti aktiivselt tegutsevate ettevõtete põhjal (69 325).Loe samal teemal lisaks Krediidiinfo blogist SIIT

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700