3. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amortisatsioon: ka lumehelves võib maja purustada

Palju vaidlusi kindlustuses on seotud amortisatsiooniga. Pärast kindlustusjuhtumit ei hüvita kindlustusandja reaalseid taastamiskulusid, vaid soovib viidates amortisatsioonile hüvitist vähendada, rääkis advokaadibüroo LEXTAL vandeadvokaat Alar Urm Kindlustuse Aastakonverentsil.

Amortiseerunud hoone hävimise korral ei saa olla eesmärgiks see, et ehitatakse uus hoone, toonitas Urm. Näiteks tõi Urm juhtumi, kus väga kehvas seisus angaar väikese lumesaju all kokku varises. Samas hoone kindlustamise puhul on kindlustusvõtja huvi, et hoone kindlustusjuhtumi korral taastatakse.

Probleem on siin ka see, et  ehitustehnilise ekspertiisi teostamise kvaliteet on väga ebaühtlane ja on puudus ehitusekspertiisi teenuse pakkujatest. Ekspertiiside läbiviimise alused on ebaühtlased. Nii on selguseta küsimus, kas hoone on 100% amortiseerunud siis, kui ta on varisemisohtlik või siis, kui hoone konstruktsiooni arvutuslik kulum on 100%. Kitsaskoht on siin veel see, et osa eksperte tugineb kehtetutele ENSV õigusaktidele, nentis vandeadvokaat.

Kindlustusandja peab tõendama hoone konstruktsiooni reaalset amortiseerumist, mitte arvutuslikule amortisatsioonile. Amortisatsiooni kohta kindlustuslepingu tüüptingimustes sätestatu võib eeltoodud põhjustel sageli olla vaieldav ja seda tuleb tõlgendada tüüptingimuste kasutaja kahjuks, rääkis Urm.

Masskindlustuse puhul kindlustaja ei vaata üldjuhul eset, aga suurema ehitise puhul peaksid kindlustajad täpsemalt otsa vaatama selle, mida nad kindlustavad ning lepingus seda selgemalt piiritlema, soovitas vandeadvokaat.

Autor: Kadri Järve, Juuli Laanemets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700