2. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Advokaat kindlustusest: asjad on sageli vastupidi, kui räägitakse

Vastutus jääb ikka igaühe oma kanda, kuid kliendid meil sellest küll nii aru ei saa, rääkis advokaadibüroo LEXTAL vandeadvokaat Alar Urm Kindlustuse Aastakonverentsil.

„Kas kindlustuslepinguga saab maja ära kindlustada? Arvatakse, et maja on ära kindlustatud ja leitakse, et on totaalselt ebaõiglane, et ei maksta raha. Kindlustusvaldkond on suhteliselt paremliberaalne. Teine asi, mida tähele panna, et asjad on sageli vastupidi, kui räägitakse. Räägitakse, et kindlustusteenus on padutarbijasõbralik, tegelikult täiesti risti vastupidi.

Kui ehitusettevõtja ostab vastutuskindlustuse, siis ta tegelikult ei saa aru, mida ta kindlustab. Turul pakutakse erinevaid teenuseid, aga ettevõtja otsustab tihti vaid hinna järgi ning siis pole rahul. Tarbija ei oska küsida lepingu tingimuste kohta,” rääkis Urm kindlustusvõtjate valearusaamadest.

Vandeadvokaat meenutas, et kindlustusel on ka alternatiivid: käendus ja garantii näiteks. Alati tasuks kaaluda teisi variante. Näiteks, kui on kaaluda vastutuskindlustus vs pangagarantii, siis soovitab Urm just viimast, sest see täidab eesmärki paremini. Vastutuskindlustuse tingimused keerulised ja aeg väljamaksmiseni suhteliselt pikk. Kui üle 50 000 euro, siis 3-4 kuud ei suuda kindlustusvõtja välja maksta. Pangal on aga kohustus kohe välja maksta.

Garantii ja kindlustuse puhul on erinev kahjukäsitlus. Garantii puhul kahjukäsitlust pole ja kohe toimub väljamakse.

Trendidest kindlustuse osas tõi Urm välja, et võlaõigusseadust (VÕS) ootab ees revideerimine. Mõningatest põhimõtetest tuleb loobuda, näiteks kindlustushüvituse osas ja kindlustushüvituse tähtaja osas. Tänane VÕS viimase osas üliliberaalne, sest konkreetne tähtaeg puudub. Tulekul ka uus liikluskindlustusseadus, kus keeldumisaluseid tuleb kindlustusandjal pigem juurde. Tööõnnetus- ja  kutsehaigusekindlustuse (TÕKS) osas huvi pigem puudub Urmi sõnul, sest tööandjad ei taha eriti selle eest maksta ning hüvitise saajate hääl eriti tugev pole.

Autor: Kadri Järve, Juuli Laanemets

Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700