Autor: Juuli Laanemets • 13. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Advokaatidel kaob reklaamipiirang

Täna kiitis valitsus heaks justiitsministeeriumi eelnõu, millega kaotatakse vandeadvokaadi vanemabi staatus, muudetakse advokatuuri liikmeks võtmise eksami vormi ning lubatakse edaspidi advokaatidel oma tegevust reklaamida.

Advokatuur soovib teha struktuuri selgemaks ja lihtsamaks. Täna on advokatuur kolmetasandiline ehk liikmeteks on vandeadvokaadid, vanemabid ja abid. 1990. aasta alguseks oli liikmeid 183 ning täna on neid juba 818. Praktilistest kaalutlustest saab advokatuur tulevikus olema kahetasandiline, jäävad vaid vandeadvokaadid ja nende abid.

„Teine muudatus, mis tuleb samuti organisatsiooni suurusest, on seotud advokatuuri vastuvõtmisega. Hetkel on advokaadieksamil põhirõhk suulisel osal. Selline korraldus aga ei vasta enam organisatsiooni suurusele ning edaspidi liigub põhirõhk kirjalikule osale, mis võimaldab eksamineerida korraga suuremat hulka kandidaate, kuna õigusteadmiste kontrolli on kiirem ja lihtsam läbi viia kirjaliku eksamiga,“ ütles Justiitsminister Kristen Michali

Justiitsministri sõnul on kolmas suurem arengumuudatus seotud praegu advokaatidele kehtiva reklaamikeeluga. „Kui praegu ei tohi advokaadid oma tegevust mingil viisil reklaamida, siis eelnõuga lubatakse neil edaspidi meedias reklaamida oma tegevust. Endiselt on keelatud konkreetse lepingu sõlmimisele kutsuv reklaam ehk advokaadid ei tohi kutsuda üles endaga lepingut sõlmima, kasutades ära inimese kohta spetsiifilise info omamise eeliseid. Näiteks juhul, kui advokaat teab, et inimese lähikonnas on keegi lahkunud ning eeldatavalt vajab ta lähiajal esindamist pärimisasjades. Samuti ei tohi advokaat näiteks pöörduda inimese poole, kes on äsja töölt vallandatud ning pakkuda oma teenust töövaidluses,“ sõnas justiitsminister.

Eelnõuga muudetakse advokatuuri üldkogul osalemise korda. Seni ei olnud võimalik advokaadil volitada kolleegi ennast seal esindama. Edaspidi on ühel advokaadil võimalik üldkogul esindada kahte kolleegi. Nimelt on advokaadil eelnõu jõustumisel võimalik edaspidi volitada teist advokaati enda eest üldkogul osalema ja hääletama otsuste vastuvõtmisel. Sellise muudatuse tingis advokatuuri liikmeskonna kiire kasv ja vajadus leida võimalused sisuliste debattide pidamiseks ka üldkogudel.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700