Autor: Juuli Laanemets • 20. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taavi Aas: Enne taksosse istumist küsige sõidu orienteeruvat maksumust

Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul kohustab uus taksoveo eeskiri taksojuhti informeerima klienti juba enne sõidu algust eeldatavast sõidu maksumusest.

Eeskiri määratleb muuhulgas nii taksoveoloa väljastamise kui ka selle kehtetuks tunnistamise menetluse, nõuded taksona kasutatavale sõidukile, taksoteenuse tariifid ja sõidu eest tasumise tingimused, nii taksojuhi kui sõitja õigused ning kohustused. Alates 1. septembrist peab taksojuht teavitama reisijat enne sõidu alustamist võimalikust maksumusest, aga ka panema taksos nähtavale kohale selgelt loetava ja arusaadava hinnakirja.

Taksojuhtide kohustus teavitada klienti sõidu maksumusest juba enne sõidu alustamist aitab välistada ebameeldivaid üllatusi ja eelkõige (välis)külaliste koorimist. „Kuna juba turismiinfo voldikusse saab kirja panna taksosõidu keskmise maksumuse, näiteks lennujamast kesklinna, jäävad ära klientidele soovimatud ning kulukad „linnaekskursioonid“ marsruutidel lennujaamast või sadamast vanalinna ringiga läbi Kopli poolsaare,“ selgitas Aas. „See määruses kehtestatud nõudmine peaks ohjeldama petistest taksojuhte ja parandama Tallinna taksonduse usaldusväärsust,“ lisas Aas.

Tallinna Linnavolikogu kinnitas „Tallinna taksoveo eeskirja“, mis määrab taksona kasutatava sõiduki üldnõuded, taksoteenuste loetelu ja tariifid, nõuded taksoteenuste hinnakirja vormile ning hinnakirja näidised, samuti taksosõidu eest tasumise tingimused, taksojuhi õigused ja kohustused ning ka sõitja õigused ja kohustused.Mõned väljavõtted taksoveo eeskirjast:

Taksomeeter tuleb paigaldada sõitjale nähtavale kohale esipaneelil ning teenindamise algul peab selle sisse lülitama. Taksojuht on kohustatud andma sõitjale taksomeetri printeril trükitud kviitungi, millele on märgitud vedaja nimi ja registrikood, mootorsõiduki registreerimismärk, teenuse osutamise kuupäev ning sõidu alguse ja lõpu kellaaeg, tariifid, osutatud teenuse maht ja maksumus kõigi kasutatud taksoteenuste tariifide kaupa ning üldmaksumus.

Eeskirjas on täpsustatud ka nõudeid taksojuhi riietusele ja käitumisele. Ta peab kandma korrektset ja kohast riietust, mitte näiteks spordidressi, käituma viisakalt ja mitte suitsetama taksos või lubama suitsetada taksosviibijail.

Taksojuhi kohus on abistada sõitjaid pagasi paigutamisel ning sõita sihtkohta lühimat teed või sõitja soovitud marsruudil.

Sõitja võib taksopeatusest valida endale sobiva takso. Akende avamine ja raadio sisselülitamine sõidukis võib toimuda ainult reisija ja teenindaja vastastikusel kokkuleppel.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700