Autor: Juuli Laanemets • 8. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnatõus aprillis aasta madalaim

Aprillikuus tõusid hinnad kuuga 0,3 protsenti ja aastane hinnatõus aeglustus märtsi 4,4 protsendilt aprillis 4 protsendini. Lähikuudel on oodata hindade püsimist aprilli tasemel ning aasta teisest poolest inflatsiooni alanemist soojuse, kütuse ja elektri hinnatõusu eeldatava aeglustumise tõttu.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas toob aprillis enam hindu mõjutanud faktorina välja mootorikütuste ja toidu kallinemise ning mõningal määral ka eluasemekulutuste tõusu. Nafta hakkas märgatavalt kallinema alates selle aasta algusest geopoliitiliste pingete tõttu, kuid aprillis toimus hindades osaline korrektsioon. Jaehindadesse jõudis see mõningase viitajaga, mistõttu kuu keskmine kütuste hind kujunes siiski kõrgemaks märtsi tasemest. Kütuste jaehinna odavnemist võib oodata mais.

Toidust kallines liha- ja piimatooted ning munad. Arvestades viimastel kuudel  toimunud piima hinnalangust rahvusvahelistel turgudel, võib jaehindade tõus viidata tootjate või kaupmeeste soovile kasumlikkust parandada. Kuna toidu kiire kallinemine jäi möödunud aasta algusesse ning aiasaadused on odavnenud hea saagikuse tõttu, olid toidukaubad aprillis vaid 1,4 protsenti kallimad kui aasta tagasi. Eluasemekulutusi mõjutas üürihindade tõus, kus oma osa on kinnisvaraturu jätkuval paranemisel.

Eurotsoonis oli kuine hinnatõus esialgsel hinnangul Eestist kiirem, ulatudes aprillis 0,5 protsendini. Aastases võrdluses tõusid hinnad eurotsoonis 2,6 protsenti.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700