Autor: Juuli Laanemets • 17. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaidlus KÜ juhatuse otsuste üle

Tulekul on KÜ üldkoosolek ja inimestel on tekkinud küsimusi juhatuse tegevuse kohta.

Majas on lokaalne katlamaja kahe katlaga, üldkoosoleku otsusega on määratud küttepuude kogus vastavalt m2-le. Küttepuid võib varuda koos - kogutakse raha, ostetakse koos ja küttepuid võib osta ise KÜ-le.

Meil on vaidlus küttepuude koguste ja kvaliteedi osas. On inimesi kes varusid puid juba mitu aastat tagasi ja need kes ostsid märjad odavad puud nüüd. Kütta tuli mõlematega, märgasid puid tuleb rohkem osta, sest soojust annavad nad vähem. Puude kogu aga kehtestati juhatuse korraldusel kõigile sama, olenemata sellest kas tõid märjad või kuivad puud.Põhikirjast volitusi juhatusele antud ei ole. Juhatus aga leidis, et kõik ongi korras. Otsuses on öeldud vaid, et küttepuud peavad olema korralikud. Otsuses pole sõnagi, kas puud peavad olema kuivad või märjad, kas kased või kuused, kas ja kui pikad või paksud.Seetõttu tekkis küsimus, kas juhatus peab lisaks üldkoosoleku otsusele tegutsema viisil, mis kaitseks ka nende huve, kes kannavad praegu rahalist kahju?Lisaks on vaidluses oluline, kas katlas köetavatele küttepuudele on kusagil määratud niiskusaste või muud olulised parameetrid?

Vastas Õigusbüroo VK & Partnerid jurist Kuldar Kirt

MTÜS § 18 lg 2 on sätestatud, et üldkoosolek võtab vastu otsuseid kõikides mittetulundusühingu juhtimise küsimustes, mida ei ole seaduse või põhikirjaga antud juhatuse või mittetulundusühingu muu organi pädevusse.

Vastavalt korteriühistu seaduse § 13 lg 4 sätestatule on korteriühistu otsused elamu majandamise ja säilitamiseks vajalike toimingute tegemise ning majandamiskulude kandmise kohta kõigile korteriühistu liikmetele kohustuslikud. 

Kuna käesoleval juhul on üldkoosoleku otsusega määratud küttepuude kogus vastavalt ruutmeetrite arvule ning otsuses puudub juhatusele antud küttepuude liigi või koguse määramise õigus, siis ei saa juhatus nimetatud otsusest kõrvale kalduda. Kui korteriühistu liikmed on üldkoosoleku otsust koguseliselt täitnud, siis on otsus täidetud.

Olukorra kirjeldust arvestades tuleks antud juhul võtta vastu uus üldkoosoleku otsus, mille tegemisel tuleks kaaluda ka juhatusele puude liigi ja koguse määramiseks volituse andmist. Samuti võiks kaaluda anda juhatusele suuremad volitused selliste ettetulevate probleemide lahendamiseks.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700