Autor: Juuli Laanemets • 16. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsuses andis toetuse uue korruptsioonivastase seaduse eelnõule

Valitsus kiitis täna heaks uue korruptsioonivastase seaduse eelnõu, mis muudab avaliku sektori korruptsiooni ennetamise sisulisemaks ja paindlikumaks.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on uue seaduse märksõnadeks sisukus ametiisikute ringi ja deklareeritavate huvide määratlemisel, paindlikkus deklarantide ringi ja tegevuspiirangute osas ning nüüdisaegsed lahendused huvide deklareerimisel.

„Uue seadusega muutub eeltäidetud deklaratsioonide täitmine mugavamaks deklareerijatele ning samuti avalikkusele mugavamalt jälgitavaks. Uuendusena tuleb edaspidi deklareerima näiteks vara, mis on tema kasutuses üle kahe kuu aastas ja ka kõik mittemajanduslikud asjaolud, mis võivad korruptsiooniohtu sisaldada. Sellisteks mittemajanduslikeks huvideks võivad olla nii kõrvaltegevus millel võib olla seos tema järelvalvatava valdkonnaga, kui seos huvigrupiga,“ selgitas Michal.

Kuna korruptsiooni ennetamisel väga suur osa ka avalikkuse kontrollil, siis luuakse uuendusena veebis register, kus ametiisik peab vaid täiendama eeltäidetud deklaratsiooni andmeid ning selle elektroonselt registrile esitama. Kõrgema ametiisiku deklaratsiooni andmetele on internetis kõigile juurdepääs olemas, seega saab kohe vaadata, kas ametiisiku deklareeritud vara on kooskõlas sellega, mida ta igapäevaselt kasutab.

Justiitsminister ütles, et tegemist on väga põhjalikult läbiarutatud eelnõuga, mis läbis kooskõlastusringi kokku kolm korda. „Näiteks on arutelude tulemusena oluliselt korrigeeritud deklarantide ringi, deklaratsioonide kontrollimise õigusi ning muudetud seda, kuidas tuleb käituda ametiisikule pakutud soodustustega. Me otsustasime saata eelnõu seadusandjale, kes peaks kaaluma ka neid mõtteid, milles me partneritega töö käigus eriarvamusele jäime, kuid kokkuvõttes on uus korruptsioonivastane seadus oodatud juba ammu.“

Lisaks täpsustatakse eelnõuga ametiisikute toimingu- ja tegevuspiiranguid, kuna tänane süsteem ei ole piisavalt läbipaistev ning ei ole kooskõlas ka inimeste põhiõiguste piiramise üldise loogikaga. Erinevalt kehtivast seadusest lähtutakse eelnõus ametiisiku kõrvaltegevuse vabaduse põhimõttest. See tähendab, et üldiselt on ametiisikul lubatud ettevõtjana või teise tööandja juures töötamine ning ta ei tohi seda teha vaid juhul, kui esinevad alused selle keelamiseks.

Eelnõu on planeeritud jõustuma 1. september 2012

Uudne veebis kättesaadav register peaks esialgse plaani kohaselt olema kättesaadav ja kasutatav alates 01.01.2014

Eelnõuga saab tutvuda SIIN

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700