Jurist vastab! Normtundide arvestamine töötaja haigestumise korral

Lugeja küsib: Olin novembris 2011 kaks nädalat (3.-16.11.) haiguslehel. Tööle tagasi tulles väitis tööandja mulle, et mul tuleb nüüd kuu normtunnid täis teha. Tööl käin graafiku alusel, minu tööaega summeeritakse ühe kuu kaupa. Haiguslehe aja sisse jäi mul 9 graafikujärgset 10-tunnist tööpäeva. Tööandja jutust sain aru, et need tööpäevad, mis jäid mul haiguslehe sisse, tuleb pärast järgi teha. Kas see on ikka seaduslik?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski:

Tööandja selline nõudmine ei ole seaduslik. Kui töötaja puudub summeeritavas perioodis (Teie näites novembris) haiguse tõttu kaks nädalat (haiguslehel 14 kalendripäeva), siis võetakse töötaja summeeritava tööaja perioodi kalendrijärgsetest töötundidest ehk nn normtundidest (novembris oli neid 176) maha töötaja haiguslehe aja sisse jäävate graafikujärgsete tööpäevade töötunnid (Teie näites 9 tööpäeva X 10 tundi = 90 töötundi). Seega oleks pidanud novembrikuu kohustuslike töötundide arv Teie puhul olema 86 (176-90=86).

Juhul kui Teil töögraafikut (ajakava) haiguse perioodiks ei oleks olnud, siis oleks tööandja pidanud Teie novembrikuu töötundide arvutamisel lähtuma tavalistest kalendrijärgsetest tööpäevadest, ehk siis lahutama kuu kalendrijärgsetest töötundidest (176) ehk nn normtundidest haiguslehe aja (3.-16.11.) sisse jäävad tavalised kalendrijärgsed töötunnid (10 tööpäeva X 8 tundi=80 töötundi), saades Teie kohustuslike töötundide arvuks novembrikuus 96 (176-80).Igal juhul ei oleks tööandja saanud teilt nõuda enam mingite töötundide järgi tegemist, sest töö üle kokkulepitud tööaja (ülalpool arvutatud kuu töötundide) oleks Teie jaoks olnud ületunnitöö, milline aga töölepingu seaduse (TLS) § 44 kohaselt eeldab eelnevat poolte kokkulepet.

 

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Enimloetud
Marianne Lõhmus
Marianne LõhmusärijuhtTel: Marianne@raamatupidaja.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt