Autor: Lemmi Kann • 19. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas tasub jõulukulusid laenuga katta?

Pühadeaeg on elavdanud laenuandjate tegevust, kes pakuvad jõulukuludega muretuks hakkama saamiseks tarbimislaenu või kiirlaenu. Enne kui langetad otsuse laenu võtta, mõtle, kas see on hädavajalik ning kas laenusumma koos intressidega tagasi maksmine on sulle jõukohane, soovitab tarbijaveeb Minuraha.ee.

Laenuvõtmist kaaludes tuleks silmas pidada rusikareeglit, et asi, mille tarbeks laenad, peaks kauem vastu pidama kui kestab laenu tagasimaksmise periood. Samuti arvesta, et ostetu läheb intressi, lepingutasu ja muude kaasneda võivate kulude võrra kallimaks. Niisiis tuleks mõelda, kas näiteks pühadereis soojale maale või jõulukingitused on mõistlik soetada laenuraha eest. Ka krediitkaardi või arvelduskrediidi eest kingituste ostmine on sisuliselt laenu võtmine, sest pead kasutatud raha eest pangale intressi maksma (tõsi, on ka krediitkaarte, millega saad teatud arvu päevade jooksul kasutada intressivaba raha). Tutvu erinevate krediitkaartide tingimustega tarbijaveebi võrdlustabelis.

Kui siiski kaalud laenuvõtmise võimalust, tee endale enne otsustamist selgeks erinevate pakkujate laenuvõimaluste sisu, intressimäära ja lepingutasu suurus ning muud olulised tingimused.

Väikelaen, tarbimislaen, SMS-laen

Selliseid laene, mida pangad pakuvad eraisikutele kas sissetuleku, teise eraisiku käenduse või pangas oleva hoiuse tagatisel, leidub erinevate nimedega – näiteks väikelaen või tarbimislaen. See, millist nime laen kannab, sõltub konkreetsest pangast, kuid isegi siis, kui nimi on erinevates pankades sama, on tingimused – näiteks intress, tähtaeg, tagasimaksmise kord jne – alati erinevad. Seega tee endale selgeks, milline sisu erinevate teenuste nime taga täpsemalt peitub.

Väikelaenu ei maksa segamini ajada kiirlaenuga (tuntud ka kui SMS-laen), mida pakuvad Eestis ohtralt levinud kiirlaenukontorid: nende laenude tagasimaksmise tähtaeg on tunduvalt lühem, tavaliselt mõnest nädalast mõne kuuni ning ka intress on kordades kõrgem – kiirlaenu aastaintress ulatub sadadesse protsentidesse. SMS-laenu võttes võid sattuda nn laenamise nõiaringi, samuti tasub teada, et edaspidi võib pangast laenu saamine olla sinu jaoks raskendatud või suisa võimatu.

Kui suur on intress?

Vahel reklaamivad laenupakkujad laenu väikest kuumakset, kuid intressimäära suurus on mainitud väikeses kirjas ja üsna silmatorkamatult. Uuri, kui suur oleks sinu soovitava laenu intressimäär. Konkreetne intressimäära suurus võib sõltuda sinu sissetulekust, olemasolevatest kohustustest ja laenusumma suurusest.

Lisaks intressimäärale tuleb enne lepingu sõlmimist vaadata ka seda, kui suur on laenu krediidi kulukuse määr. See on informatiivne näitaja, mida arvutatakse aastase protsendina ning mis näitab laenu kasutamisest tulenevat kogukulu sinu jaoks (intress, laenulepingu sõlmimise tasu, muud võimalikud tasud).

Pööra tähelepanu sellele, kas intressi arvutatakse laenujäägilt või laenusummalt. Kui intressi arvutatakse laenusummalt, tähendab see sinu jaoks suuremaid kulusid intressidele, sest hoolimata sellest, et oled laenuperioodi jooksul osa laenu juba tagasi maksnud, arvestatakse intressi ikkagi veel kogusummalt, mille laenasid.

Sinu igakuise laenumakse summa sõltub ka sellest, kui pikaks ajaks laenu võtsid: mida pikem on periood, seda rohkem maksad pangale intresse. Näiteks kui võtad 500 eurot kaheks aastaks aastaintressiga 20%, maksad annuiteetgraafiku alusel iga kuu tagasi veidi üle 25 euro ning kogu tagasimakstav summa (laen+intress) on 610 eurot. Kui võtad sama summa samadel tingimustel, aga üheks aastaks, maksad iga kuu tagasi 46 eurot ning kogu tagasimakstav summa tuleb 555 eurot. Seega kulub sul intressidele 55 eurot vähem kui kaheaastase laenuperioodi puhul.

 Enne laenulepingule allkirja andmist veendu, et sa oled kõigest aru saanud, mis lepingus kirjas ning tead ka seda, mis juhtub siis, kui sul peaksid tekkima laenu tagasimaksmisega raskused.

Kasuta laenu summa, tähtaja ja intresside arvutamiseks laenukalkulaatorit. 

Loe, millele peaksid tähelepanu pöörama enne laenulepingu sõlmimist.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700