Autor: Lemmi Kann • 14. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: tööjõukulud kasvasid tootlikkusest kiiremini

Esimesepoolaasta tugevad majandustulemused innustasid ettevõtjaid tööjõudu juurde palkama ja töötasusid suurendama, kommenteeris Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar statistikaameti tööhõivestatistikat.

Kolmandas kvartalis jätkus jõuline hõive kasv, mida ergutasid veel optimistlikud tulevikuootused ja mullusest parem hooajatööde suvi.

"Tõenäoliselt ületas tööjõukulude kasv esmakordselt pärast pea kaht aastat tööjõu tootlikkuse kasvu. Lühiajaliselt on see ootuspärane, kuna tööturg reageerib majanduskasvule mõningase viitajaga. Esimese poolaasta tugevad majandustulemused innustasid ettevõtjaid tööjõudu juurde palkama ja töötasusid tõstma. Tootlikkuse kasvu alanedes survestab palgakasv kasumeid, mis rõhutab taas kord tööturu paindlikkuse tähtsust," rääkis Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar.

Statistikaameti andmetel tõusis hõivatute arv aasta arvestuses 8,6% ehk 49 600 võrra. Soosaar´märkis, et hõive kasv oli laiapõhjaline, taastudes sealjuures kiiremini juba mitmendat kvartalit järjest languse ajal kõige enam kannatanud tegevusaladel – töötlevas tööstuses ja ehituses.

Töötuse määr kahanes II kvartali 13,3%lt 10,9%ni III kvartalis, aasta arvestuses ligi 5 protsendipunkti võrra, sealjuures vähenes ka pikaajaliste töötute arv. "Tööjõus osalemise määr tõusis veelgi. Tööealisest elanikkonnast olid tööga hõivatud või tööotsijad 68,5%, mis on viimase kümnendi kõrgeim näitaja," ütles Soosaar.

Soosaar prognoosis,et neljandas kvartalis jõuab väliskeskkonna ebakindluse ja nõudluse vähenemise mõju tõenäoliselt Eesti majandusnäitajatesse.

"Väheneb ekspordi ja seega tööstussektori toodangu kasv. Seega on edaspidi oodata ka hõive kasvu raugemist," arvas Soosaar.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700