Autor: Lemmi Kann • 2. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ametlikes Teadaannetes on isikuandmed nüüd paremini kaitstud 

1.novembrist kehtib Ametlikes Teadaannetes uus teabe avaldamise kord, mis seab edaspidi teadete avaldamisele eesmärgist tulenevad ajalised piirangud, et kaitsta isikute eraelu puutumatust.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on avaldamise tähtaegade kehtestamine vajalik isikuandmete kaitsmiseks ja isiku eraelu puutumatuse tagamiseks.

„Edaspidi on inimeste isikuandmeid sisaldavad teadaanded kättesaadavad selle aja jooksul, mis on vajalik teadaande avaldamise eesmärgi saavutamiseks. Näiteks kohtukutsed on avalikud kuni kohtuistungi toimumiseni ja kutse avaldamise kontrollimiseks veel ühe kuu jooksul, elukohaandmete muutmise teated kahe kuu jooksul ning füüsilise isiku pankrotiteated kolme aasta jooksul avaldamisest või pankrotimenetluse lõpuni. Ajaline piirang on kohane, et kaitsta isikute eraelu, kui selliste teadete avalikult ülevalhoidmise vajadus on ajaliselt selgelt ära langenud,“ lisas minister.

"Pikemaks ajaks jäävad avalikkusele kättesaadavaks sellised teated, mille jätkuvaks avaldamiseks on ülekaalukas avalik huvi, nagu näiteks ametiisikute palgaandmed või perearstina tegutsemise õiguse äravõtmise teated. Samuti ka pärimisteated pärijate otsimiseks ning teadaanded, mis on suunatud üldsusele või juriidilistele isikutele, " sõnas justiitsminister Kristen Michal

Lisaks lõpetatakse 1. jaanuariks 2012 nende isikuandmeid sisaldavate seni kättesaadavate teadaannete avaldamine, mille puhul jätkuv avaldamine ei ole eesmärgi täitmiseks vajalik.

Samuti näeb uus kord ette et teadaandes tuleb edaspidi ära märkida teadaande esitaja ja avaldamise õiguslik alus, ehk viide õigusaktile ja selle sättele, mille alusel teadaanne avaldatakse.

 Ametlikud Teadaanded on justiitsministeeriumi registrite ja infosüsteemide keskuse poolt hallatav ametlik võrguväljaanne, milles avaldatakse seadustes ettenähtud kutsed, kuulutused ja teated. Teadaannete sisu ja avaldamise lõpetamise tähtaegade järgimise eest vastutavad nende esitajad, ehk notarid, kohtutäiturid, pankrotihaldurid, kohaliku omavalitsuse üksused jt.

 Uus teadaannete avaldamise kord kehtestati Ametlike Teadaannete põhimäärusega, millega saab tutvuda siit: https://www.riigiteataja.ee/akt/106092011004

Ametlike Teadaannete kodulehe leiad aadressilt http://www.ametlikudteadaanded.ee/

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700