Autor: Lemmi Kann • 28. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa ühtne müügiõigus toob Eesti ettevõtjatele paremad ekspordivõimalused

Euroopa Liidu justiitsministrid arutavad täna justiits- ja siseküsimuste nõukogul Luksemburgis ühise EL müügiõiguse loomist, mis suurendaks Eesti tarbijate valikuvõimalusi soodsaimate ostude sooritamiseks.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on täna ettevõtjatel teises riigis kauplema asumine küllalt pingutusterohke, kuna end tuleb kurssi viia selles riigis kauplemist reguleerivate õigusaktidega ning järgmises riigis tuleb kõige sellega jälle uuesti nullist alustada. „Täna arutame Luksemburgis Euroopa Liidu justiitsministritega selliseid olukordi lahendava ühtse Euroopa müügiõiguse loomist,“ lisas minister.

„Kujutame näiteks ette, et Apple suurusel ettevõttel on valida, kas alustada teenuste pakkumist suurtel või väikestel turgudel, kus tarbijate kaitseks ja teenuste müügiks kehtestatud õiguskord on sama keerukas, ilmselt alustab iga raha lugev ettevõte suuremast turust. Seetõttu on Eesti inimeste jaoks tähtis, et Euroopas tekiks tulevikus üks ühine regulatsioon mille alusel saab kogu Euroopas kaupu ja teenuseid pakkuda. Avatud turu tingimustes saab Eesti tarbija laiema valiku ja odavamalt osta ning meie ettevõtja samas lihtsamalt müüa üle kogu Euroopa. Vaba ja piiranguteta turg ettevõtjatele ja tarbijatele - see on justiitsministrite arutelu eesmärk,“ rääkis Michal

Euroopa müügiõiguse loomise kavatsusega seotud projektidesse on kaasatud ka mitmeid Eesti õigusteadlasi ning loodav müügiõigus põhineb ideel, kus liikmesriikide müügiõiguste erinevustest tulenevaid takistusi kauplemisel on võimalik leevendada seeläbi, et tehinguosalistele antakse tulevikus vabatahtlikkuse alusel võimalus rakendada oma lepingulisele suhtele ühtseid Euroopa müügiõiguse norme.

Ehkki justiitsministrite arvamused varieeruvad ning mitte kõik ministrid ei ole algatuse suhtes võrdselt optimistlikud, valitseb nõukogus siiski arusaam, et ühisturu hea toimimine on majanduskasvu allikas.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700