Autor: Lemmi Kann • 18. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turvaturu maksupetturite elu tehakse kibedaks

Maksu- ja tolliamet võttis tuginedes Eesti turvaettevõtete liidult saadud informatsioonile ja riskianalüüsile sihikule turvasektoris tegutsevad kõrge maksuriskiga ettevõtted.

Tuginedes ETEL-lt laekunud informatsioonile ning ameti riskianalüüsile, selgitas maksuhaldur välja turvasektoris tegutsevad kõrge maksuriskiga ettevõtted, kellest 14-ne puhul viidi läbi maksukontroll. Amet teatas, et jätkab ka 2012. aastal turvasektoris tegutsevate ettevõtete maksukäitumise analüüsimist ning kõrge maksuriskiga ettevõtete kontrollimist.

"On väga tähtis, et ettevõtted, kellele riik on andnud kõrgendatud volitused inimeste turvalisuse tagamiseks, oleks korrektse ärikäitumisega. Turvaettevõtete liit peab oma prioriteediks valdkonnas ausa konkurentsi keskkonna tagamist. Edukuse eeliseks peab olema ettevõtjate kompetents, panustamine kvaliteeti ja innovatsiooni, mitte seadusandlusest möödahiilimine," rõhutas turvaettevõtete liidu tegevdirektori Kaupo Kuusik.

Eesti turvaettevõtete liidu (ETEL) ja maksu- ja tolliameti vahelise koostööleppe raames toimus iga-aastane kohtumine tegemaks kokkuvõtteid ja analüüsimaks ettevõtete maksukäitumist turvavaldkonnas.

Leppe raames on liit edastanud ametile andmeid riskianalüüsi läbiviimiseks, mis tagaks ausa konkurentsi ning aitaks võidelda ümbrikupalkade ja käibemaksu pettustega. Maksu- ja tolliamet amet omalt poolt andis ülevaate valdkonna töötasude üldise maksukäitumise kohta. Koostöölepe annab MTA-le  õiguse informeerida ETELit liidu liikmete ebakorrektsetest maksukäitumistest, siis vaadeldavas analüüsiperioodis liidu liikmete poolseid rikkumisi välja ei toodud.

"Märgiline on näiteks see, et liitu kuuluvate ettevõtete deklareeritud keskmine töötasu esimesel poolaastal oli 781 eurot, liitu mittekuuluvate ettevõtete keskmine töötasu oli 465 eurot. Teisel poolaastal olid analoogsed näitajad 806 eurot ja 501 eurot liidu liikmete kasuks, mis on märgiks, et liitu kuuluvad ettevõtted on oma maksukäitumise ja deklareeritud töötasudega heaks indikaatoriks, mille järgi valdkonna teised ettevõtted võiksid joonduda," rääkis maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna pearevident Marek Põllu.

Samas kinnitasid osapooled vajadust jätkata tõhusat koostööd infovahetusel ja liidu kompetentsi kaasamist maksukäitumise analüüsimiseks ettevõtlusvaldkonnas. Ülimalt oluliseks peeti maksu- ja tolliameti ning politsei-ja piirivalveameti vahelist  koostööd järelevalve toimingute käigus kogutud informatsiooni vahetamisel ja maksukäitumise info kasutamist turvaettevõtete tegevuslubade väljastamisel ja pikendamisel.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700