Autor: Lemmi Kann • 11. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravikindlustatute ringi laiendav eelnõu valmib aasta lõpuks 

Aasta lõpuks valmistab koalitsioon ette seaduse eelnõu, mis laiendab ravikindlustatute ringi, ütles riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

Reformierakonna ja IRLi häältega lükati täna esimesel lugemisel tagasi Keskerakonna fraktsiooni eelnõu, mis laiendaks ravikindlustuse saajate ringi. Tsahkna sõnul oli põhjus üks ja lihtne. "Keskerakond võttis asja liiga kitsalt ette," nentis IRLi fraktsiooni kuuluv Tsahkna.

Täna oli riigikogus esimesel lugemisel Keskerakonna fraktsiooni poolt algatatud seaduse muutmise eelnõu, mis tagaks ravikindlustuse ka neile, kes saavad lepingulise töö alusel töö- või teenustasusid, kuid ei teeni ühelt lepingult miinimumpalka, saades selle lepingute kogu summalt.

„Täna puudub ravikindlustus ligi 83 000 inimesel ning just osadel seetõttu, et töötavad erinevate lepingute alusel. Inimestel peavad olema võrdsed võimalused oma tervise eest hoolt kanda, sõltumata nende sotsiaal-majanduslikust staatusest, nende haridusest, rahvuslikust või muust kuuluvusest,“ rääkis Keskerakonna fraktsiooni liige Viktor Vassiljev.

Tsahkna selgitusel on aga analoogse sisu, kuid laiema põhjaga seaduseelnõu koalitsioonil juba valmimas ning tegevuskavasse sisse kirjutatud.

"Ravikindlustatud isikute ringi laiendamine on koalitsioonil juba töös ja seda on plaan teha läbi loovisikute seaduse," kinnitas Tsahkna raamatupidaja.ee-le.

Sotsiaalkomisjoni esimehe sõnul on kultuuriministeeriumi juurde moodustatud töögrupp juba korduvalt koos käinud, seaduse loomisse on kaasatud ka sotsiaalministeerium.

"Enamus inimesi, keda ravikindluste vajadus selles kontekstis puudutab, on loovisikud, kes teevad töid võlaõiguslike lepingute alusel. Täna kehtib kõigile kolme kuu nõue – inimene peab olema kolm kuud maksnud sotsiaalmaksu, et ravikindlustust saada. Loovisikute seadus lahendab selle probleemi ja puudutab tegelikult laiemalt kõiki võlaõiguslike lepingute alusel töötajaid," rääkis Tsahkna.

Kuidas seadus täpselt toimib, on Tsahkna sõnul veel vara rääkida, kuid ta kinnitas, et ideed on paberil, samuti ka seaduse rakenduslikku poolt puudutavad punktid, kuidas loovisikute seaduse raames seda poolt lahendada tehes seda nii, et ka maksuamet asja jälgida suudaks.

"Suunas pole kahtlust, see on selge – ravikindlustatud isikute ring peab laienema ja nad peavad saama õiglaselt koheldud," ütles Tsahna.

Seaduse ettevalmistamisse kaasatakse ka sotsiaalkomisjon.

Eelnõu peab valitsuse tööplaani järgi paberile saama selle aasta lõpus.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700