Autor: Lemmi Kann • 21. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taliga tööandjatele: alampalga ostujõud tuleb taastada

Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga kutsub tööandjaid üles sõlmima alampalga kokkulepet 2012. aastaks.

Taliga esineb täna pärastlõunal Tööandjate Keskliidu volikogul, et põhjendada vajadust tõsta töötasu alammäära. Ametiühingute juhi sõnul on esmatähtis taastada alampalga ostujõud, mis alates 2008. aastast toimunud 21%list hinnatõusu arvestades peaks tõusma isegi kõrgemale kui ametiühingute seni taotletud 325 eurot.

“Esmatähtis eesmärk on liikuda edasi tänaselt tasemelt, isegi kui alampalga vähenenud ostujõud järgmisel aastal täielikult ei taastu,” nentis Taliga.

EAKL esimehe hinnangul ei ole kõlanud ühtegi tõsiseltvõetavat argumenti töötasu alammäära senise taseme säilitamiseks. “Majandus kasvab, tööviljakus on paranenud ja ettevõtete kasvavad kasumidki näitavad üha suuremat investeerimisvõimekust,” loetles Taliga näitajaid, mis loovad soodsa pinnase alampalga tõstmiseks.

“Alampalga kunstlikust hoidmisest nelja aasta tagusel tasemel kaotab majandus tervikuna, samuti paljud töötajad ning korrektsed ettevõtjad,” kinnitas Taliga lisades, et  kõrgem alampalk tooks rohkem raha sisetarbimisse, suurendaks riigi maksutulusid ja vähendaks kulutusi toimetulekutoetustele nin seega majandusele oleks alampalga tõus ainult tervendav.

Ametiühingujuht ütles, et ootab kohtumiselt tööandjate keskliidu volikoguga sisulist arutelu ning läbirääkimiste tulemusena uue alampalga kokkuleppe sõlmimist. 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700