Autor: Rivo Sarapik • 13. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sester: kasv võib järgmisel aastal plaanitut ületada

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe ja IRL-i liikme Sven Sesteri sõnul ei ole järgmise aasta eelarve koostamise aluseks olev prognoos liiga optimistlik, vaid pigem hoopis konservatiivne ja kasv võib ootusi ületada.

Rahandusministeerium avaldas eelmisel nädalal majandusprognoosi, millel on kaks stsenaariumi - riigieelarve koostamise aluseks olev baasstsenaarium pakub tuleva aasta majanduskasvuks 3%, USA ja ELi majanduslangusega arvestav riskistsenaarium aga näeks ette 1% kasvu. Viimase tõenäosus on ministeeriumi kinnitusel 30-40%.

Opositsioon ning tööandjate keskliit kritiseerisid möödunud nädalal, et baasprognoos ei saa suure tõenäosusega teoks. Tööandjate keskliit soovitas lähtuda 0% kasvust.

Sesteri sõnul võib aga kasv tulla ministeeriumi pakutust pigem suurem. "Ma usun, et tegemist on pigem konservatiivse, kui mittekonservatiivse eelarvega," ütles ta ERR-i uudisteportaalile. "Arvan, et varsti näeme IMF-i ja Eesti Panga analüüse, mis annavad järgmise aasta majanduskasvuks veelgi kõrgema numbri, ehk siis kuskile 4-4,2% juurde," märkis Sester, kelle sõnul peab riik olema valmis riskistsenaariumiks, kuid igapäevast elu tuleb elada siiski baasstsenaariumi järgi.

Sesteri juhitava riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees, sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljev ütles, et ministeeriumi prognoos "elab endiselt reformierakondlikus valimislubaduses". "Euroopas ja USA-s on ohte oluliselt rohkem, kui selles prognoosis tahetakse meile näidata," sõnas ta.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700