Autor: Rivo Sarapik • 13. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIE maksukoormus ei vähene

Rahanduskomisjoni ettepanekul lükkas Riigikogu täna tagasi Keskerakonna algatatud eelnõu, mille kohaselt vähendataks FIEde sotsiaalmaksu avansiliste maksete suurust.

Eesti Keskerakonna fraktsiooni algatatud sotsiaalmaksu- ja tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõuga (14 SE) vähendatakse FIEde sotsiaalmaksu avansiliste maksete suurust kvartali eest seniselt kolmekordselt sotsiaalmaksu seaduse §-s 21 nimetatud kuumääralt arvutatud summalt kahekordsele vastavalt kuumääralt arvutatud summale.

Teise muudatusena nägi eelnõu ette võimaldada FIEdel omapüütud kalade realiseerimise eest saadud tulust, millest on tehtud lubatud mahaarvamised, maksustamisperioodil täiendavalt maha arvata kuni 2877 eurot.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles täna, et FIEd on võrreldes osaühinguga mitmes mõttes oluliselt kehvemas olukorras. "Eelkõige on FIEde probleemiks tulu- ja sotsiaalmaksu avansilised maksed. Kui tulumaksu avansilistest maksetest on võimalik veel vabaneda esitades Maksuametile avaldus, siis sotsiaalmaksu avansilised makseid tuleb maksta ka tulu puudumisel.“

„Keskerakonna välja pakutud eelnõu eesmärgiks on parandada füüsilisest isikute ettevõtjate olukorda Eestis läbi avansiliste sotsiaalmaksete vähendamise ning samuti nähakse ette täiendav tulumaksuvabastus FIEdele omapüütud kalade realiseerimise eest kuni 2833 euro ulatuses aastas,“ selgitas Simson. „Sellega võrdsustatakse FIEdest rannakalurid põllumeeste ja erametsaomanikega.“

Ettepaneku poolt hääletas 50 ja vastu 43 Riigikogu liiget. Seega langes nimetatud eelnõu menetlusest välja.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700