Lemmi Kann • 30 august 2011

Palgakasvu veab erasektor

Brutopalga kasvu taga on põhiliselt erasektor, kus selle teevad võimalikuks suurenenud töömahud ning ettevõtete majandusliku olukorra paranemine, kommenteeris rahandusministeerium II kvartali palgastatistikat.

Statistikaameti andmetel ulatus keskmine brutokuupalk 2011. aasta teises kvartalis 857 euroni, mis on 4,2 protsenti rohkem kui möödunud aastal samal ajal.

Eesti majanduse prognoositust kiirema kasvu taustal jätkas ka keskmine palk teises kvartalis tõusmist viiendat kvartalit järjest. Rahandusministeerium märgib, et palgakasv ületas mõnevõrra varasemaid ootusi, kuid sarnast kasvutempot on oodata ka lähikvartalites. Palkade tõstmise eeldus on, et ettevõte oleks kriisist taastunud. Lisaks peab kriisi ajal oluliselt langenud kasumlikkus olema kasvamas, sest ettevõtted pehmendasid tööturu langust kasumite arvelt, rõhutab ministeerium.

Reaalpalk ehk palk, millest on maha arvatud tarbijahindade muutus, vähenes juba üheteistkümnendat kvartalit järjest ning langus ulatus 1 protsendini. Keskmise palga kasvu kiirenedes ning hinnatõusu survete taandudes on järgnevatel kvartalitel oodata ka reaalpalga kasvule pöördumist. 

Jaga lugu:
Seotud lood
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Marianne Lõhmus
Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700