Autor: Lemmi Kann • 23. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: majapidamised jätkavad säästude kogumist

Kuigi laenukäibed on kasvanud, ületasid juulis vanade laenude tagasimaksed uute väljastatud laenude mahtu, märgib oma kommentaaris Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhtivspetsialist Viljar Vald.

Järgneb Viljar Valdi kommentaar:

Eesti ettevõtetele väljastati juulis 578 miljoni euro väärtuses laene ja liisinguid, sh 257 miljoni euro väärtuses arvelduskrediiti. Laenukäibe kasv oli möödunud aasta juulis toimunud suuremate laenutehingute tõttu aasta arvestuses eelmiste kuudega võrreldes märgatavalt tagasihoidlikum. Pikaajaliste laenude käive oli samal põhjusel aastatagusest 11% väiksem, kuid küündis juulis siiski ligi 190 miljoni euroni. Sektoritest kasvab laenuaktiivsus jätkuvalt eelkõige põllumajanduses, kus juulis oli laenukäive ligi 80 protsenti suurem kui aasta tagasi.

Kuum suvi majapidamiste laenuaktiivsust ei vähendanud, juulis oli majapidamiste laenude ja liisingute käive selle aasta suurim. Eluasemelaene võeti juulis 22 protsenti enam kui möödunud aastal samal perioodil, kokku 44 miljonit eurot. Siiski ulatub eluasemelaenude käive praegu vaid 2003. aasta tasemeteni. Tarbimislaenude käive ja autoliisingud kasvasid samuti aasta arvestuses, vastavalt 3 ja 55 protsendi võrra. Tarbimislaenude ja autoliisingu käibed on praegu 2005. aasta tasemetel.

Kasvanud laenukäivetele vaatamata ületasid juulis vanade laenude tagasimaksed uute väljastatud laenude mahtu. Kui mais ja juunis laenu- ja liisinguportfelli jääk üle pika aja veidi kasvas, siis juulis see kahanes 201 miljoni euro võrra, mis oli tingitud ühe suure ettevõtluslaenu tagasimaksmisest. Portfelli maht oli juuli lõpus 14,6 miljardit eurot, mis on aastatagusest 5,7 protsenti väiksem.

Väljastatud laenude intressimäärad juulis oluliselt ei muutunud. Ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli juulis 4,2 protsenti ja eluasemelaenude intressimäär 3,5 protsenti. Juulis aeglustus ka EURIBORi tõus, mistõttu püsisid intressimarginaalid juuniga sarnasel tasemel, eluasemelaenudel 1,7 protsenti ja ettevõtete pikaajalistel laenudel 2,4 protsenti. Ettevõtete pikaajaliste laenude intressimarginaal on viimased kolm kuud püsinud ligi 0,8 protsendipunkti võrra madalamal tasemel kui möödunud aastal keskmiselt.

Kuigi viimastel kuudel on paranev majanduskeskkond pankade laenuportfelli kvaliteedi tõusu toetanud, siis juulis portfelli kvaliteet mõnevõrra halvenes. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht kasvas juulis 25 miljoni euro võrra ning moodustas laenuportfellist 6,3 protsenti. Viivislaenude mahu kasvu põhjustasid üksikud kinnisvarasektori laenud.

Majapidamised kasvatavad jätkuvalt sääste. Majapidamiste hoiustele lisandus kuuga 30 miljonit eurot, aastaga on hoiuste maht suurenenud 12 protsenti ehk ligi poole miljardi euro võrra 4,2 miljardi euroni. Vastupidiselt eelmistele kuudele kasvasid ettevõtete hoiused juulis 111 miljoni euro võrra. Ettevõtetel on hoiuseid siiski vaid 3 protsenti enam kui mullu, mis näitab, et ettevõtted kasutavad oma finantspuhvreid aktiivselt äritegevuse rahastamiseks. Juuli lõpus oli kogu reaalsektori hoiuste maht 7,6 miljardit eurot.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700