Autor: Lemmi Kann • 9. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspordi kasv juunis aeglustus

2011. aasta juunis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 947 miljoni euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1 miljardi euro eest, teatas statistikaamet. Eksport oli 43% ja import 33% suurem kui mullu juunis.

Ekspordi kiirem kasv võrreldes impordiga vähendas ka kaubavahetuse puudujääki. Kui 2010. aasta juunis oli kaubavahetuse puudujääk 93 miljonit eurot, siis tänavu juunis oli see ligi 60 miljonit eurot. Tänavu kasvas eksport eelmise aasta sama kuuga võrreldes enim märtsis (73%), import aga aprillis (67%).

Juunis eksporditi kõige rohkem masinaid ja seadmeid (29% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid, sh bensiin, kütteõlid, elektrienergia (14%) ning metalle ja metalltooteid (10%). Võrreldes eelmise aasta juuniga suurenes kõige rohkem masinate ja seadmete ning mineraalsete toodete väljavedu (vastavalt 91% ja 53%).

Juunis imporditi enim masinaid ja seadmeid (30% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (14%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%). Võrreldes 2010. aasta juuniga suurenes enim masinate ja seadmete ning mineraalsete toodete import (vastavalt 79% ja 20%). Oluliselt suurenes ka keemiatööstuse tooraine ja toodete sissevedu (39%).

Ekspordi sihtriikide seas oli juunis esikohal Rootsi (17% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16%) ja Venemaa (10%). Võrreldes möödunud aasta juuniga suurenes kõige rohkem eksport Rootsi ja Venemaale (vastavalt 71 ja 29 miljoni euro võrra). Nii  Rootsi kui Soome eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning mööblit, Venemaale eksporditi enim mehaanilisi ja elektriseadmeid.

Kõige enam imporditi kaupu Soomest (14% Eesti koguimpordist), järgnesid Läti ja Rootsi (mõlema osatähtsus 12%). Eelmise aasta sama kuuga võrreldes suurenes kaupade sissevedu kõige rohkem Lätist ja Rootsist (mõlemast 37 miljoni euro võrra). Soomest ja Rootsist imporditi enim elektriseadmeid, Lätist kütuseid ja puitu ja puittooteid.

Tänavu esimese poolaasta jooksul kasvas kaupade eksportkäive 54% ning importkäive 49% eelmise aasta sama perioodiga võrreldes. Maiga võrreldes vähenes juunis eksport 15% ja import 12%. Osaliselt oli langus tingitud ka erinevast tööpäevade arvust.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700