8. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikohus: maksude optimeerimine ei tähenda maksudest kõrvalehoidmist

Väiksema maksukohustusega võimaluse valimine ei tähenda üheselt maksudest kõrvalehoidmist. Just sellisele seisukohale asus Riigikohus oma hiljutise määrusega.

4. augusti määrusega jättis Riigikohus menetlusse võtmata Lõuna maksu- ja tollikeskuse kassatsioonkaebuse. Vaidluse märksõnadeks olid isikule kuulunud väärtpaberi võõrandamine läbi äriühingu ja niisuguse tehinguga maksude tasumisest kõrvalehoidmise eesmärgi tõendamine.

Selle määrusega jõustus Tartu Ringkonnakohtu 2. mai kohtuotsus haldusasjas, millega jäeti muutmata Tartu Halduskohtu 19. mai 2008. a kohtuotsused. 3 aastat tagasi tehtud otsuste põhjal rahuldati maksukohustuslaste kaebused Maksu- ja Tolliameti vastu ning tühistati vaidlustatud Lõuna maksu- ja tollikeskuse maksuotsused.

Kohtute hinnangul ei ole maksuasjas piisavalt tõendatud, et isikud oleksid kasutanud äriühingusse laekunud tulu isiklikuks otstarbeks, mistõttu ei saa selliselt väärtpaberi võõrandamisest saadud kasu käsitleda füüsilise isiku tuluna. Asjas ei olnud tõendatud, et tehingute peamine eesmärk oleks olnud soodsam maksukäsitlus või üleüldse maksu tasumata jätmine. Maksude tasumisest kõrvalehoidmisega on kohtu hinnangul tegemist juhul, kui maksukohustuslane kasutab teatava tulemuse saavutamiseks mingisugust kindlat tegevusviisi üksnes selleks, et vältida kaasnevat tulumaksukohustust. Väiksema maksukohustusega võimaluse valimine ei tähenda kohe maksudest kõrvalehoidmist.

Kohtute otsused on sedapuhku maksuhalduri kahjuks.Samas märkis ringkonnakohus, et maksuhalduril on võimalik teha samas asjas uus maksuotsus, kui maksuhaldur tuvastab, et maksukohustuslased on äriühingusse laekunud tulu kasutanud makse maksmata enda hüvanguks.Maksu- ja Tolliameti üheks eesmärgiks on tagada ettevõtluses aus konkurents, mis nõuab isikute seaduse ees võrdset kohtlemist. Kohtulahendid aitavad maksuhalduril maksuseadusi tõlgendada ja sellest lähtuvalt oma tegevusi planeerida ning ühiskondlik kokkulepe maksude kogumise näol aitab riigil toimida ja tagada elanikele sotsiaalsed garantiid.

Autor: Lemmi Kann, Mare Ülenurm

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700