Autor: Rivo Sarapik • 4. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autoriõigusest saab justiitsministeeriumi "asi"

Tänase valitsuse otsuse tulemusena liigub autoriõiguse valdkond kultuuriministeeriumilt justiitsministeeriumi haldusalasse.

"Justiitsministeerium hakkab kogu seda teemat minsiteeriumite vahelt kokku korjama. Klassikaline autoriõiguse teema oli kultuuriministeeriumi teema, nüüd võtame selle üle,“ selgitas justiitsminister Kristen Michal tänasel valitsuse pressibriifil.„Miks see tavainimesele oluline on? Näiteks on hulk teoseid, nimetame neid orbteosteks, mille autoriõigused pole selged. Samuti kerkib, eriti loojal, ettevõtjal autoriõiguste üle vaidlusi. Loomingu varalised õigused kehtivad 70 aastat peale autori surma, mittevaralised igavesti. Ehk, kui näiteks Imre Sooäär loob ühe surematu laulu, saavad tema pärijad sellest kasu 70 aastat ja hiljem jääb tema nimi selle laulu juurde igaveseks.“

Kultuuriministeerium loobub autoriõigustega seotud tegevuste koordineerimisest ja korraldamisest ning viib valdkonna justiitsministeeriumi alla, kuna temaatika on läinud laiemaks kui kultuuriministeeriumi pärusmaa.

Kultuuriminister Rein Lang ütles ERR-i raadiouudistele, et praegu tegelevad autoriõigustega majandusministeerium, patendiamet, justiitsministeerium ja kultuuriministeerium ning see ei ole otstarbekas.

"Ma olen kogu aeg ka justiitsministrina öelnud, et kogu see valdkond võiks olla justiitsministeeriumi pärusmaa, kes võiks siis palgata endale korralikud nõunikud sellega tegelema, kes võiksid viia ennast kurssi, mis maailmas toimub," ütles Lang.

Tema sõnul ulatuvad autoriõiguste valdkonna probleemid kaugesse minevikku, sest kui kunagi oli autoriõigus selgelt piiritletav osa kogu intellektuaalset omandit puudutavast regulatsioonist, siis täna see enam nii ei ole.

"Kui autori loomingut saab vabalt kasutada ja selle eest autoritele ei maksta, siis autorid surevad ju välja. Selline temaatika on täna üleval, see kõik on tehnoloogia arenguga seotud ja selles osas kultuuriministeeriumi käed jäävad selgelt nõrgaks," sõnas Lang

Kultuuriministeeriumi põhimääruses muudetakse sätteid, mille kohaselt koordineeris ja korraldas kultuuriministeerium seni autoriõigusalast tegevust vastavalt autoriõiguse seadusele, senine kultuuriministeeriumi meedia ja autoriõiguse osakond muutub meediaosakonnaks.

Ühtlasi muudetakse ja täpsustatakse teiste kultuuriministeeriumi struktuuriüksuste ülesandeid ja pädevust - üldosakonna ülesannetest jäetakse välja personalitöö ja koolitustegevuse korraldamine ning need lisatakse senise arendusosakonna, edaspidi arendus- ja personaliosakonna ülesannete hulka.

Kultuuriministeeriumi ning asekantsleri kultuurilise mitmekesisuse ja välissuhete alal vähemusrahvustega seotud ülesannete juurde lisatakse selgesõnaliselt vähemusrahvuste lõimumise toetamine ja korraldamine.

Autoriõiguse valdkonna lisandumisega justiitsministeeriumi liigub kultuuriministeeriumi eelarvest justiitsministeeriumi eelarvesse tegevuskuludeks 9026 eurot ja justiitsministeeriumi tuleva aasta eelarvesse tegevuskuludeks 21 846 eurot.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700