Autor: Rivo Sarapik • 1. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tunda ära valgekraest petturit?

Värskelt avaldatud KPMG uuring pettusejuhtumitest ettevõtetes toob välja, et tippjuhte on petturite hulgas varasemast rohkem. KPMG Baltics OÜ finantsnõustaja Rain Urbsalu aga leiab, et masuaegsed pettused alles hakkavad välja tulema. Kuidas tunda ära tänast valgekraest petturit?

KPMG uuringust selgus:

- keskmine pettur on mees vanuses 36-45

- tegudega kahjustab tööandjat ja tema huve. Keskmiselt kaotas ettevõte petturi tegevusel ca miljon USA dollarit, suurimad kahjud olid Aasias (1,5 mln dollarit) ja väiksemad Indias 0,7. Lääne- ja Ida-Euroopas vastavalt 0,9 ja 1 mln dollarit

- töötab kas finantsalal või on sellega seotult, veerandil juhtudest töötas ta ostu- või müügiosakonnas

- kuulub kõrgemate juhtide hulka

- on tööandja juures töötanud enam kui 10 aastat

- töötab tavaliselt koos mõne teise petturiga firma sees

- motivaatoriks on isiklik finantsseis, millele järgneb tahtmine karmilt seatud eesmärkide täitmist ilustada. Osa vastutust lasub uuringu läbiviijate sõnul ka ettevõtteil, kes kriisis kontrolli leevendasid.

69 riigi ettevõtteid hõlmanud uuring tõi välja, et pettusejuhtumitega oli 26% juhtumitest seotud tegevjuhtkond, samas kui 2007. aastal oli see protsent vaid 11. Urbsalu sõnul võib seal taga olla tegevjuhtide soov näidata omanikele, et ettevõttel läheb reaalsest olukorrast paremini.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700