29. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa võib kergemalt hingata: Kreeka võttis vastu uue säästupaketi

Kreeka parlament kiitis täna pärastlõunal pärast kolm päeva kestnud pingelist debatti heaks uue karmi säästuprogrammi. Sellega on täidetud tingimused edasiste miljardilaenude saamiseks Euroopa Liidult ja IMFilt.

Nii täitsid Kreeka parlamendisaadikud oma „patriootilist kohust“, nagu seda nimetas peaminister Giorgos Papandreou oma üleskutses karm säästupakett vastu võtta. Vastasel juhul oleks olnud Kreeka pankrotis ja kogu eurotsoon varisemisohus.

Kreeka uus säästuprogramm näeb ette palgakärpeid, maksutõuse ja erastamisi, kokku on kavas aastani 2015 säästa 78 miljardit eurot. Üksikud säästuprogrammi elluviimist nõudvad seadusemuudatused tuleb parlamendil kinnitada veel homse päeva jooksul.

Seejärel võib rahandusminister Evangelos Venizelos sõita pühapäeval kohtuma oma Euroopa kolleegidega, et vastu võtta viies osa Kreeka 110 miljardi euro suurusest finantsabist.

„Valdav tunne üle Euroopa saab olema kergendus,“ ütles Bloombergile Daiwa Capital Marketsi ökonomist Tobias Blattner. „On alati inimesi, kes ütlevad, et see tegelikult ei muuda midagi ja et võlad tuleb maha kanda, aga vähemalt võimaldab see aega võita ja turgusid rahustada.“

Karmi säästukava vastu on 80% kreeklastest ning ajal, mil parlamendis sees käis debatt säästuprogrammi poolt või vastu, jätkusid parlamendihoone ees meeleavaldajate ja politsei kokkupõrked. Politsei üritas meeleavaldajaid pisargaasi abil eemale hoida parlamendihoonet piiravatest tõketest, kokku on jalul rohkem kui 5000 korrakaitsjat. Ateena tänavad meenutavad sellele vaatamata oma põlevate prügikonteinerite ja barrikaadidega lahinguvälja.

Autor: Katri Soe-Surén, Rivo Sarapik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700