Autor: Lemmi Kann • 16. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõerd: maksusüsteemi parandamine on töötajate huvides

Maksusüsteemi parandamine jätab töötavale inimesele rohkem raha kätte ning jätab talle otsustusvabaduse, kuidas seda raha kasutada, rõhutas Aivar Sõerd tulumaksu määra langetamist 21%-lt 20%-le.

Aivar Sõerdi sõnul jätab maksumäära langetamine 2015. aastal keskmise palga saajale kätte ligikaudu 100 eurot enam.

„Antud maksumuudatus võimaldab luua uusi töökohti ja annab inimese loovusele paremad võimalused, mis vaieldamatult aitab kaasa kogu riigi majanduskasvule.  Majanduskasv omakorda toob kaasa täiendavad maksulaekumised, mis annab võimaluse tõsta pensione ja kasvatada peretoetusi,’’ lausus Sõerd.

Reformierakonna arvates tuleb sotsiaalvajadusi rahastada kogutud maksudest, mitte maksude kogumata jätmisest, seetõttu saab ka edaspidi eluasemelaenu intresse, koolituskulusid ja annetusi makstud tulumaksust maha arvata.

Sõerd lisas, et praeguse muudatusega välistatakse tööalase tasemekoolituse käsitlemine erisoodustusena. Muudatuse eesmärk on vähendada maksukoormust, langetades tööjõumakse, et soodustada just kõrge tootlikkusega töökohtade teket, luua eeldus elukestvaks õppeks osalejate arvu kasvuks.

„Tööjõudu maksustatakse Eestis suhteliselt kõrgelt, mis aga pärsib töötamise motivatsiooni. Seetõttu kavatsebki valitsus majanduse elavdamiseks vähendada tööjõu maksustamist. Tööjõu töökoormuse vähendamise alandamise taga on soov anda positiivne impulss tööturu arenguks,’’ selgitas Sõerd.

Sõerdi ütles, et samuti muutub seaduseelnõuga õiglasemaks metsaomanike maksustamine. Metsaomanik saab õiguse metsa langetada, maha müüa ja uue metsa asemele istutada, tekkinud kulu tulust maha arvata ning alles seejärel allesjäänud tulust maksu maksta.

Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni uuringute kohaselt on just tulumaks üks kõige suuremaid majanduse mõjutajaid. Eestile on edu toonud meie lihtne ja arusaadav maksusüsteem, mis motiveerib töötamist ja tulu teenimist.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700