Autor: Lemmi Kann • 14. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIE mure: mis saab, kui teenuse ostja läheb pankrotti ja jätab arved tasumata?

Küsimus: FIE osutas teenuseid, mis jäid ostja poolt tasumata. Mis juhtub siis, kui ostjale kuulutatakse välja pankrott ja kõik arved jäävadki täies mahus tasumata? Fie on KM kohuslane, kassapõhine. Kas nii ongi, et FIE peab igal juhul teenustelt KM ikkagi tasuma, ehkki ta ei saa mingit tulu ja kogu teenus läheb kahjumisse?Tundub justkui topeltkaristus selle eest, et tegid tööd. Mis veel kaasneb sellise situatsiooniga, ega ometi veel mingid maksukohustused?

Vastus: Kassapõhise käibemaksuarvestuse erikorra rakendamisel käsitatakse käibe tekkimise ajana päeva, mil kauba või teenuse saajalt on makse osaliselt või täielikult laekunud või omatarbe puhul kaup lähetatud või kättesaadavaks tehtud või teenus osutatud (KMS § 44 lg 3).

Kui aga kassapõhise käibemaksuarvestuse erikorda rakendavast maksukohustuslasest sõltumatul põhjusel ei ole võõrandatud kauba või osutatud teenuse eest kauba lähetamisele või kättesaadavaks tegemisele või teenuse osutamisele järgnenud kahe kalendrikuu jooksul tasutud, on käibe tekkimise ajaks kauba lähetamisele või kättesaadavaks tegemisele või teenuse osutamisele järgneva kolmanda kalendrikuu esimene päev (KMS § 44 lg 5).

Seega sõltumata asjaolust, et teenuse saajale kuulutatakse välja pankrot ja kõik arved jäävad täies mahus tasumata, tuleb osutatud teenus KMD-l deklareerida ning käibemaks tasuda. Näiteks kui veebruaris osutatud teenuse eest ei ole tasutud märtsi- ja aprillikuu jooksul, on käibe tekkimise ajaks 1. mai ning käive kuulub deklareerimisele maikuu kohta esitataval KMD-l tähtajaga 20. juuni.

Maksu-ja tolliameti foorumis vastavad küsimustele MTA spetsialistid.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700