Autor: Lemmi Kann • 9. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: Eesti ettevõtete huvi välistööjõu vastu on vähenenud

Eesti Töötukassa ja Euroopa töövahendusvõrgustiku EURES tellimusel valminud välistööjõu uuringu kohaselt on Eesti ettevõtete huvi välistööjõu vastu vähenenud.

Hetkel on liht- ja oskustööliste asemel kõige suurem puudus spetsialisti positsiooniga inimestest. Uuringu läbiviinud Turu-uuringute ASi uuringujuhi Karin Reivarti sõnul on võrreldes varasemaga oluliselt vähenenud töötleva tööstuse valdkonna huvi – aastal 2005 moodustas see valdkond kõigist huvitatud tööandjatest 41, nüüd aga 31 protsenti.

„Kõige suurem on aga langus ehitussektoris, kus vajatakse välistööjõudu poole vähem kui kolm aastat tagasi,“ rääkis Reivart ning lisas, et enim on välistööjõust huvitatud töötleva tööstusega tegelevad ettevõtted, kuid nende osakaal muude ettevõtete suhtes väheneb. „Suurema huvi poolest võib esile tuua kutse-, teadus- ja tehnikaalase tegevuse valdkonna. Huvi suurenemist näeme ka hariduse valdkonnas,“ kommenteeris uuringu tulemusi Reivart.

Töötukassa EURES teenusejuhi Marta Traksi sõnul on Eestis vajadus üsna spetsiifiliste oskustega spetsialistide, oskustööliste ja juhtide järele ning lihtsamate tööde jaoks hulgaliselt inimesi välismaalt meile ei oodata. „Kui 2005. aastal eelistati töötajaid värvata Venemaalt ja Soomest ning 2008. Ukrainast, siis nüüd on populaarseimad riigid Läti ja Soome,“ lisas Traks.

"Tööandjate huvi vähenemine võrreldes varasemate perioodidega on üldise tööpuuduse taustal igati mõistetav – eelkõige soovitakse ju tööd pakkuda kohalikele inimestele,“ kommenteeris tänast tööturuolukorda töötukassa juht Meelis Paavel.

Paavel lisas, et vabade töökohtade arv on aasta-aastalt suurenenud ning kindlasti on kohaliku tööturu aktiivsust suurendanud töötukassa teenused ja koolitused. "Tööotsimise ja –leidmise on mugavamaks muutnud ka meie iseteenindusportaal, mida on avamisest alates külastatud ligi 160 000 korral,“ märkis ta.

Mis on mis

Uuring „Välistööjõu vajadus Eesti ettevõtetes ja asutustes“ viidi läbi aprillis Turu-uuringute ASi poolt ning Eesti Töötukassa ja Euroopa töövahendusvõrgustiku EURES tellimusel..

Eesti ettevõtete välistööjõu vajadusi on hinnatud kolm korda – võrdlevad uuringud on aastatest 2005 ja 2008.Uuring on täismahus saadaval töötukassa koduleheküljel SIIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700