Autor: Lemmi Kann • 23. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis muutub elektroonilise majandusaasta vormides alates 01.01.2012

Rahandusministeerium on kokku pannud info nendele raamatupidamiskohustuslastele, kes raamatupidamise seaduse rakendussätte kohaselt saavad oma majandusaasta aruandeid esitada pdf vormis kuni 01.01.2012.

Raamatupidamise seaduse § 62 lõikega 11  sätestati 2009 aastal erand teatud raamatupidamiskohustuslastele taksonoomia ja taksonoomia vormide kasutamisel majandusaasta aruande koostamisel.

Erandite hulka kuulusid majandusüksused:

-           kes koostavad oma majandusaasta aruannet rahvusvaheliste finantsaruandluse standardite alusel,

-          kelle peamine ja püsiv tegevus on krediidiasutuste seaduse mõistes finantsteenuste osutamine,

-          kes koostavad konsolideerimisgrupi majandusaasta aruande

-          kes koostavad likvideerimis- ja lõpparuande

-          kes korraldavad oma raamatupidamist muu hulgas vastavalt § 35 lõikele 2 (esitavad Rahandusministeeriumile saldoandmikke).

Vastav erand lubas eelpool nimetatud majandusüksustel koostada ja esitada majandusaasta aruannet PDF formaadis ning õiguse mitte lähtuda taksonoomiast ja taksonoomia vormidest kuni 01.01.2012.

Taksonoomia töörühm on analüüsinud kõiki erandeid ning jõutud seisukohtadele, mille osas kaasneb lähiajal raamatupidamise seaduse vastav muutmine.

Seisukohad on järgmised:

1.      Majandusüksused, kes koostavad oma majandusaasta aruande rahvusvaheliste finantsaruandluse standardite alusel, ei pea lähtuma taksonoomiast ega taksonoomia vormidest ning võivad esitada Äriregistrile oma majandusaasta aruande PDF formaadis. Samas võimaldatakse aruande koostajatel kasutada kasumit taotleva raamatupidamiskohustuslase raamatupidamise aastaaruande vorme, kui majandusüksus hindab need vormid sobilikuks oma majandusaasta aruandele.

2.      Majandusüksustele, kelle peamine ja püsiv tegevus on krediidiasutuste seaduse mõistes finantsteenuse pakkumine, on koostatud kasumit taotleva raamatupidamiskohustuslase raamatupidamise aastaaruande vormi täiendus, mille leiate dokumendist Erand 1. Täiendus hõlmab eelkõige erinevat kasumiaruande vormi ning sellega seotud lisasid. Finantsteenuse pakkumisega tegelevatele raamatupidamiskohustuslastele on täiendatud vormi kasutamine vabatahtlik, selle mittesobivuse korral võib majandusaasta aruande Äriregistrile esitada PDF formaadis.

3.      Majandusüksustele, kes koostavad konsolideerimisgrupi majandusaasta aruande, on koostatud täiendavad vormid, mille leiate dokumendist Erand 2. Konsolideeritud majandusaasta aruande koostajatele on taksonoomia vormide kasutamine vabatahtlik, taksonoomia vormide mittesobivuse korral võib majandusaasta aruande Äriregistrile esitada PDF formaadis.

4.      Majandusüksustele, kes koostavad likvideerimis- ja lõpparuandeid, on koostatud täiendavad vormid, mille leiate dokumentides Erand 3a, Erand 3b ja Erand 3c. Taksonoomia vormide kasutamine on aruande koostajatele kohustuslik.

5.      Majandusüksustele, kes korraldavad oma raamatupidamist muu hulgas vastavalt § 35 lõikele 2 (esitavad Rahandusministeeriumile saldoandmikke), on väljatöötamise faasis elektrooniline andmeedastus Rahandusministeeriumi saldoandmike andmebaasi ja Äriregistri vahel, mille tulemusena alates 01.01.2012 on neil majandusüksustel võimalik koostada majandusaasta aruanne Äriregistri infosüsteemis eeltäidetuna selle info osas, mis on saldoandmike andmebaasist sinna üle kantud.

Taksonoomia vormide kasutamine võimaldab esitatud andmete elektroonilist töötlemist, teistele riigiasutustele andmete esitamise ning tulevaste aruannete koostamise lihtsustamist.

Selgitused koostatud vormides

1. Punasega tähistatud kirjed vormides - tegemist on uute taksonoomia kirjetega

2. Punasega tähistatud lisade nimetused - lisades on tehtud muudatusi võrreldes kasumit taotlevate raamatupidamiskohustuslase raamatupidamise aastaaruande vormidega. Muudatused võivad olla nii kirjete lisamine kui ka äravõtmine.

3. Kriipsud lahtrites tähendavad, et süsteem ei luba sinna väärtusi sisestada.

NB! Võimalikud ettepanekud uute vormide või vormide täienduste osas saab saata aadressil xbrl at fin dot [email protected] kuni 01.08.2011.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700