10. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas arvutada keskmist töötasu?

Kui töötajale pole rohkem kui kaheteistkümne kuu jooksul töötasu makstud, arvutatakse tema keskmine töötasu arvutamise vajaduse tekke kuul kehtivast töötasust.

Küsimus: Probleem keskmise töötasu arvutamisega – töötaja on olnud alates 2008. aasta jaanuarist rasedus- ja sünnituspuhkusel ning edasi juba lapsehoolduspuhkusel. Töölepingu järgi on tema põhitasu alla töötasu alammäära, sellele lisandus enne puhkust töölepingus fikseerimata igakuine lisatasu, mis oli alati erinev. Nüüd soovib ta puhkuse katkestada ja tööle naasta, kuid ettevõttes on kõik töötajad juba koondatud, mitte mingit tööd pole. Soovime töötaja koondada.

Kuidas on õige arvestada töötajale sel juhul keskmist töötasu hüvitisteks? Kas praegusest miinimumpalgast (278,02 eurot kuus) või töötasust (põhipalk + lisatasu), mis töötaja on saanud 2007.aasta viimase 6 töötatud kuu eest?

Vastus: Kui töötajale pole rohkem kui kaheteistkümne kuu jooksul töötasu makstud, arvutatakse tema keskmine töötasu arvutamise vajaduse tekke kuul kehtivast töötasust. Selleks on vaja korrigeerida töötaja keskmise töötasu arvutamise vajaduse tekke kuul kehtivat töötasu indeksiga. Indeksi väärtus arvutatakse keskmise töötasu arvutamise vajaduse tekke kuul ja töö tegemisest keeldumise kuul kehtinud Vabariigi Valitsuse kehtestatud töötasu alammäärade suhtena (Vabariigi Valitsuse 11. juuni 2009. a määrus nr 91, Keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord, § 2 lõige 5).

Indekseerimist ei kohaldata, kui keskmise töötasu arvutamise vajaduse tekke kuul:

1) on töötasu kollektiivlepingus kokku lepitud. Sellisel juhul kasutatakse kollektiivlepingus kokkulepitud töötasu, välja arvatud, kui töölepingus kokkulepitud töötasu on keskmise töötasu arvutamise vajaduse tekke kuul suurem kollektiivlepingus kokkulepitud töötasust;2) kehtiv töötasu on suurem kui Statistikaameti avaldatud viimase kvartali riigi keskmine brutokuupalk. Sellisel juhul kasutatakse keskmise töötasu arvutamise vajaduse tekke kuul kehtivat töötasu.

Arvestades töölepingu seaduse § 26 lõike 6 sätet, et Vabariigi Valitsuse kehtestatud alammäärast madalamat töötasu ei või töötajale maksta ja eeldusel, et töötaja töötas täistööajaga, tuleb antud juhul viia töötaja tööleping seadusega kooskõlla ja arvestada kehtivat töötasu alammäära, mis oli sama ka 2008. aastal.

2007. aasta töötasusid nimetatud määruse järgi arvestuse aluseks võtta ei saa.

 

Autor: Lemmi Kann, Kaia Taal

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700