Autor: Lemmi Kann • 9. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: vaid 52% arvetest tasutakse õigeaegselt

Euroopa riikides tasutakse õigeks ajaks 52% kõikidest väljastatud arvetest, selgus Intrum Justitia poolt möödunud aastal Euroopa riikide ettevõtete seas läbi viidud maksekultuuri uuringust.

Kõige kauem viivitavad arvete tasumisega avaliku sektori asutused ning kõige vähem hilinevad maksmisega eraisikud.

"Euroopas on avaliku sektori asutused punase laterna rollis seetõttu, et avalik sektor viivitab arvete maksmisega eraisikutest ja ettevõtetest oluliselt kauem Kesk- ja Lõuna-Euroopa riikides. Skandinaaviamaades ja Eestis on avalik sektor kõige usaldusväärsem arvete maksja, kuid see ei muuda üldist suundumust Euroopa kõikide riikide kokkuvõttes," kommenteeris uuringu tulemusi Intrum Justitia juhataja Ivar Tammemäe.

Euroopa ettevõtted tasuvad kõige kiiremini finantsteenuste, transpordi-, elektri-, vee- ja gaasiarved. Kõige kauem tuleb Euroopas tervikuna oodata arvete tasumist meedia-, telekommunikatsiooni- ning ehitus- ja tootmissektoris.

Suurim protsent arvetest jääb lõplikult tasumata kinnisvara ja ehituse ning teenuste valdkondades nagu advokaadibürood, raamatupidajad, maaklerid, konsultandid, uuringufirmad, tõlkebürood, IT-teenused jms.

Euroopas jäetakse ehitussektoris maksmata keskmiselt 3,4% kõikidest väljastatud arvetest, tarbitud teenuste eest aga 4% kõikidest esitatud arvetest. Tööstussektoris on see protsent näiteks 2,4%, telekommunikatsiooni ja tervishoiu valdkondades 2,7%, jaekaubanduses 2,5% ja energiavarustuses 1,5%.

„Kuigi kinnisvara- ja ehitussektoris jääb suurim protsent arvetest lõplikult tasumata, makstakse samas poolteise kuu jooksul ära kaks kolmandikku ehitussektori arvetest. Kuu jooksul makstakse nii ehitus-, meedia- kui teenustesektoris ära ligikaudu pooled esitatud arvetest, telekomiäris 62%. Samuti saavad gaasi-, vee- ja elektrifirmad kätte kaks kolmandikku rahast arve väljastamisele järgneva kuu jooksul,” selgitas Tammemäe.

Finantskriis on maksekultuuri halvemuse suunas muutnud eeskätt kinnisvara, finantsteenuste ja tervishoiu valdkonnas.

Intrum Justitia maksekäitumise uuring on Euroopa kõige esinduslikum ning ainus omataoline maksekultuuri ja -tavade uuring, mida tehakse alates1998. aastast. 2004. aastal avalikustati esmakordselt 25 Euroopa riiki hõlmav raport ning sellest ajast alates on kogu Euroopat hõlmavaid ülevaateid avaldatud regulaarselt.

 

Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700