Autor: Lemmi Kann • 29. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas leida kulude kokkuhoidmise võimalusi?

Oled juhina saanud ülesande kärpida kulusid 10%, 20% või isegi 30%? Kust alustada? Juhtimine.ee vahendab portaali HBR, kus kaks professorit ja üks endine Fortune 500 juht annavad selleks omapoolseid soovitusi.

Esiteks - ära looda nii suuri kärpeid saavutada mõne üksiku kulurea pealt - tõenäoliselt on see kümne või enama tegevuse tulemus. Samuti on nö alustamise koht erinev sõltuvalt eemärgi suurusest.

-10%Kui pead kokku hoidma kuni 10%, siis vaata esmajoones üle osakondade juhtimise kulud, lükka edasi palgatõusud ning vaata üle kokkuhoiu ideed, mis on varem arutuse all olnud, aga pole rakendatud. Samuti piira juhuslikke väljaminekuid ning välista igasugune ülekulu eelarvesse planeeritud kuluridadel.

-20%20% puhul pead ilmselt hakkama mõtlema ka organisatsiooni struktuuri muutmise peale - millised tööd loovad vähem väärtust kui nende ülalpidamiseks kulutad? Heal ajal võis olla neid funktsioone mugav ülal pidada, aga nüüd tasub uuesti kaaluda nende otstarbekust. Võib olla saad mingeid protsesse muuta tõhusamaks? Räägi läbi ka oma lepingupartneritega - ehk on sealt võimalik midagi kokku hoida.

-30%Kui eesmärgiks on aga 30% kulude kokkuhoid, siis pead veel laiemalt vaatama - lisaks eelnevale tuleks senisest veel rohkem rõhku panna paralleeltegevuste optimeerimisele (näiteks sama küsimuse analüüsimine mitmes üksuses vmt), koosolekute vähendamisele, mingite programmide või toodete peatamisele. Olulised varjatud kulude kohad võivad sageli olla osakondade ülesed projektid - kas neid saaks teha tõhusamaks? Kaalu, kas kolimine annaks olulist säästu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700