Autor: Lemmi Kann • 27. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: e-riigihangete keskkond on edukalt käivitunud

Veebruaris alustanud uues e-riigihangete keskkonnas on korraldatud ligi 40 e-hanget, samuti on lisandunud võimalus teha elektroonilisi maksuvõla päringuid.

Kõige rohkem on e-hankeid korraldanud Tallinna Tehnikaülikool, Registrite ja Infosüsteemide Keskus ning maksu- ja tolliamet, teatas rahandusministeerium. Alates maist saab e-keskkonnas läbi viia kõiki hankemenetlusi, samuti saab uue hankevõimalusena korraldada menetluse viimase etapina e-oksjonit, millega võib hinnanguliselt pakkumise maksumusest säästa 5–15%.

E-keskkonnas hanget alustanud hankijad saavad maksuvõla olemasolu või selle puudumist kontrollida elektrooniliselt läbi keskkonna. Seni pidid hankijad esitama aeganõudva päringu maksu- ja tolliametisse.

Rahandusministeeriumi asekantsleri Marek Helmi sõnul on automaatselt maksuvõla olemasolu ühe kuu jooksul kontrollitud pea 1000 korda. „Just niipalju kordi oleme säästnud nii ettevõtete kui riigiametnike aega, et pakkujate maksukuulekuses veenduda. Hankijad saavad varasema viie päeva asemel vastuse sekunditega,“ ütles Helm. Lisaks saab esitada päringuid äriregistrisse ja majandustegevuse registrisse.

„Riigihangetel kasutatakse riiklikke rahalisi vahendeid ja avalikkusel on põhjendatud huvi, et hangetel osaleksid isikud, kes on täitnud oma maksukohustused eeskujulikult,“ selgitas rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Agris Peedu maksuvõla kontrollimise vajalikkust. Samuti on Peedu sõnul oluline, et hankelepingu sõlmiksid isikud, kes on võimelised lepinguga võetud kohustusi täitma. Edaspidi väljastab maksu- ja tolliamet tõendi vaid juhul, kui hankes tekib vaidlus, tõendust nõuab vaidlustuskomisjon või kohus.

Hea teada

 E-riigihangete keskkond loodi, et aidata vähendada riigihangetel esinevaid formaalseid vigu ning parandada hankijate ja pakkujate suhtlust. Samuti säästab paberivaba menetlus nii aega kui keskkonda.

Rahandusministeerium korraldab igakuiselt tasuta e-keskkonna kasutajakoolitusi nii hankijatele kui pakkujatele. Lisaks räägitakse selle kasutamise plussidest ka üle-Eestilises riigihangete koolitusprogrammis riigi- ja kohaliku omavalitsuse riigihangete spetsialistidele.

E-riigihangete keskkond koondab riigihangete registrit, hankealase infoga portaali ja menetluskeskkonda. Lisaks on täiustatud riigihangete vaidlustuste otsingut ning saab parema ülevaate huvipakkuvatest hangetest.

Projekti rahastati Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700