Autor: Lemmi Kann • 15. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kallas: riik ei tohi piirata ettevõtjate võimalusi üle-Euroopalistel hangetel osaleda

Väikese ja keskmise suurusega ettevõtted vajad kaitsmist, et tagada neile parem võimalus Euroopa Liidu hangetes osalemiseks, leidis tänasel koosviibimisel Riigikogu EL asjade komisjon.

Riigikogu EL asjade komisjon arutas oma tänasel istungil Eesti seisukohti Euroopa Komisjoni rohelisele raamatule Euroopa Liidu riigihankepoliitika ajakohastamise ja Euroopa hanketuru tõhustamine kohta. Komisjon otsustas valitsuse seisukohti põhimõtteliselt toetada, kuid täiendas neid osas, mis puudutab väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete kaitsmist, et tagada neile parem võimalus Euroopa Liidu hangetes osalemiseks. Samasugusele seisukohale asus neljapäeval ka Riigikogu majanduskomisjon.

„Majanduskomisjon pidas oluliseks, et Eesti riigi seisukohad ei piiraks Eesti ettevõtjate võimalusi üle-Euroopalistel hangetel osaleda. Arvestades, et Eesti ettevõtted on Euroopa mastaabis väikesed või keskmise suurusega, siis võib näiteks suurte ühishangete korraldamise tagajärjeks olla see, et Eesti ettevõtjad tulenevalt oma väiksusest pakkumistel osaleda ei saa. Eesti riik peab seisma selle eest, et Eesti ettevõtete võimalusi pigem avardatakse, kui piiratakse,“ ütles majanduskomisjoni esimees ja EL asjade komisjoni liige Kaja Kallas.

Majanduskomisjoni arvamuse kohaselt on Eesti seisukohad liiga hankija kesksed. Eesti seisukohtade esitamisel pole arvestatud sellega, kuidas mitte piirata, vaid pigem avardada Eesti pakkujate kui väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete võimalusi osaleda Euroopa hanketurul.

Tänasel EL asjade komisjoni istungil tõstsid komisjoni liikmed lisaks eelnevale esile veel mitmeid muid riigihankega seotud probleeme.

„Komisjoni liikmed  osutasid  vajaduse ennetada korruptsiooni seotud riske, et välistada korruptsiooni esinemist riigihante teostamisel. Samuti tõsteti esile vajadust kaitsta alltöövõtjaid ja tagada, et peatöövõtja täidaks alltöövõtjate suhtes endale võetud kohutused,“  ütles EL asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas.

Tasub teada

Euroopa Komisjon avaldas rohelise raamatu Euroopa Liidu riigihankepoliitika ajakohastamise ja Euroopa hanketuru tõhustamise kohta selle  aasta  27. jaanuaril, soovides põhjalikumalt hinnata ELi riigihankepoliitika mõju ja kulutõhusust.

Hindamise käigus kogutakse turupõhiseid tõendeid riigihanget käsitlevate praeguste õigusaktide toimimise kohta, et saada kogemustel põhinev ülevaade parandamist vajavatest valdkondadest.Uue uurimuse tulemused avalikustatakse 2011. aasta suvel. Riigihangete roheline raamat sisaldab 114 küsimust liikmesriikidele.

Rohelisele raamatule võib iga Euroopa kodanik anda oma arvamuse, mida Euroopa Komisjon ootab kõigilt huvitatud isikutelt enne 18. aprilli 2011 SIIN.  

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700