Autor: Lemmi Kann • 6. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon uurib võimalusi äriühingute üldjuhtimise parandamiseks

Euroopa Komisjon kutsub üldsust arutlema selle üle, kuidas laiendada äriühingute nõukogude pädevust ja parandada nende toimimist ning paremini kaasata aktsionäre ja osanikke juhtimistegevusse.

Finantskriisi üks õppetunde on, et äriühingute üldjuhtimine ei ole olnud piisavalt tulemuslik. Euroopa Komisjon algatas täna sel teemal avaliku konsultatsiooni. Tähtaeg küsimustele vastamiseks on 22. juuli 2011. 

Kriisist õppimise tulemusena peaks paranema finantseerimisasutuste järelevalve ning pangad muutuma tugevamaks ja maksevõimetute finantseerimisasutuste kriiside lahendamise süsteem tulemuslikumaks.

„Praeguses majanduslikus olukorras on meil vaja rohkem kui kunagi varem tagada, et äriühinguid juhitakse hästi ning seega on nad usaldusväärsed ja jätkusuutlikud. Liigsel lühiajalisel mõtlemisel on olnud katastroofilised tagajärjed. See on põhjus, miks me täna algatasime mõttevahetuse äriühingu üldjuhtimise praeguse raamistiku kohta. Eelkõige on vaja, et äriühingu nõukogud oleksid tõhusamad ning aktsionärid täidaksid täielikult oma kohustusi," ütles EK siseturu ja teenuste volinik Michel Barnier.

Täna algatatud konsultatsiooni raames keskendutakse sellele, kuidas äriühingud (mitte ainult finantseerimisasutused) praegu töötavad. Mitmed uurimused osutavad, et paljusid äriühingute üldjuhtimise valdkondi on võimalik parandada. Koostatava rohelise raamatu eesmärk on seega algatada üldine mõttevahetus mitmel olulisel teemal.

Rohelise raamatu eesmärk on seega algatada üldine mõttevahetus mitmes küsimuses, nagu näiteks järgmistes.

1. Nõukogu: esitatud küsimustes käsitletakse nõukogu tulemuslikku toimimist ja selle tagamist, et nõukogud koosnevad erinevatest inimestest, nt suurendades soolist ning kutsealaste taustade, oskuste ja rahvuste mitmekesisust. Põhjalikult vaadeldakse ka nõukogu toimimist, nimelt direktorite pühendumust ja aja leidmist nõukogu tööks ning küsimusi riskijuhtimise ja direktorite tasustamise kohta. ning suurendada nende aktsionäride ja osanike arvu, kes on huvitatud jätkusuutlikust kasumist ja pikaajalisematest tulemustest, ning kuidas parandada vähemusaktsionäride kaitset. Samuti püütakse aru saada, kas on vaja aktsionäride tuvastamist, st mehhanismi, mis võimaldab emitentidel näha, kes tema aktsionärid on, ning parandada aktsionäridevahelise koostöö raamistikku.

2. Kuidas suurendada aktsionäride ja osanike kaasatust äriühingu üldjuhtimise küsimustes

3. Kuidas parandada äriühingu üldjuhtimise praeguste siseriiklike eeskirjade järelevalvet ja jõustamist, et investorid ja avalikkus saaksid asjakohast teavet. Äriühingud, kes ei järgi äriühingu üldjuhtimise siseriiklikke soovitusi, peavad selgitama, miks nad seda ei tee. Väga sageli seda ei selgitata. Rohelises raamatus küsitakse, kas nende selgituste kohta peaks olema üksikasjalikumad eeskirjad ning kas järelevalveorganitel peaks olema rohkem sõnaõigust seoses äriühingute aruannetega äriühingu üldjuhtimise kohta.

Kehtivate eeskirjade kohaselt peaksid äriühingud, kes ei järgi äriühingu üldjuhtimise siseriiklikke soovitusi, selgitama, miks nad seda ei tee, kuid väga sageli selgitustest keeldutakse. Rohelises raamatus küsitakse, kas nende selgituste kohta peaks olema üksikasjalikumad eeskirjad ning kas järelevalveorganitel peaks olema rohkem sõnaõigust seoses äriühingute aruannetega äriühingu üldjuhtimise kohta.

Konsultatsioon kestab 22. juulini 2011.

Komisjon analüüsib hoolikalt konsultatsiooni vastuseid ning esitab sügisel aruande tagasiside kohta, mille põhjal otsustatakse, kas on vaja selles valdkonnas vastu võtta uusi eeskirju.

Loe lisainfot SIIT..

Rohelise raamatu leiab SIIT

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700