24. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taal: tööjõumaksude alandamine on õige

Kuna meie tööjõumaksud on liiga kõrged, siis on kõik sammud nende alandamise suunas õiged, kiitis suurettevõtja Olari Taal uue koalitsioonilepingu maksualaseid punkte.

Leppe järgi ei maksta alates 1. jaanuarist 2014 sotsiaalmaksu töötasu osalt, mis  ületab 4000 eurot kuus.

„Sotsiaalmaksu lae kehtestamine on väga õige mõte ja seda väga lihtsal põhjusel - kui Euroopa kontekstis vaadata, on meil tööjõumaksud liiga kõrged,“ kommenteeris Taal.

Taali sõnul ei ole kuidagi võimalik vähendada meie ülikõrget sotsiaalmaksu. Järelikult on lae kehtestamine tema kinnitusel vajalik selleks, et anda võimalus luua kõrgemapalgalisi töökohti.

„See on ju kümneid kohti ära leierdatud, et kõrgepalgaline töökoht loob juurde natuke väiksema palgalisi töökohti teenindussfääris,“ rääkis Taal lisades, et igal juhul on see regulatiivselt õige samm.

4000 eurot on Taali hinnangul suur summa, kuid miks just see summa, ta kommenteerida ei osanud. Ju nad on seda arvutanud, jäi Taal napisõnaliseks. 

Ka koalitsioonierakondade plaan vähendada 1. jaanuarist 2015 tulumaksumäära 20 protsendini on Taali meelest hea mõte. Seda jälle samas kontekstis, et meil on tööjõumaksud liiga kõrged ja kõik sammud selles suunas on õiged, sõnas ta. 

Koalitsioonilepingu muudatused hakkavad kehtima alates 2013.-2015. aastast, seega lähiaastatel olulisi muudatusi ei tule.

Taali sõnul ei ole viivitamine just hea, aga hetkel pole lihtsalt muud võimalust. „Ju see on seotud olukorraga, kus me täna oleme. Pisut sellest masust välja tulnuna riigi võimalused tõenäoliselt ei luba neid praegu ellu viia,“ arvas Taal. Enne on igasuguseid muid otsi vaja klappida, lisas ta. 

Autor: Lemmi Kann, Birjo Must

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700