Autor: Lemmi Kann • 23. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB tõstis majanduskasvu prognoosi

SEB tõstis Eesti tänavust SKP kasvu prognoosi sügisel pakutud 4% pealt 5%-le. Alust andis Rootsi majanduse näiliselt pidurdamatu hoog, põhjendas SEB makroanalüütik Hardo Pajula.

Eesti majandust on täna Stockholmis Ida-Euroopa majandusülevaate avaldanud SEB teatel enim mõjutanud peamiste väliskaubanduspartnerite märgatavalt paranenud kasvuperspektiivid. "Kuigi me tõstsime juba eelmisel kuul oma 2011. aasta kasvuprognoosi 0,5 protsendipunkti võrra, annab eriti Rootsi majanduse näiliselt pidurdamatu hoog meile alust veel üheks sama pikaks sammuks," põhjendas SEB makroanalüütik Hardo Pajula.

Tema sõnul on oluliselt muutunud ka töötuse määra prognoosid, need on selleks ja järgmiseks aastaks nüüd vastavalt 12% ja 11%.  Mõlemad arvud on sügisese Ida-Euroopa majandusülevaate omadest neli protsendipunkti madalamad.

Kui oktoobris arvas SEB, et prognoosi põhistsenaarium on pigem ettevaatlik, siis nüüd on nad pigem optimistlid. "Kõigepealt ei pruugi välisolud jääda pikemalt nii soodsaks, nagu nad viimasel ajal on olnud. Siinkohal on Eesti jaoks erilise tähtsusega just Rootsi majanduse käekäik, sest sealne tugev tagasilöök võib ebasoodsate asjaolude kokkusattumisel siin võimenduda," lausus Pajula.

Ta lisas, et teiseks pole praegu veel näha, nagu oleks euro endaga kaasa toonud uue välisinvesteeringute laine. "Tegelikult on lugu pigem vastupidi – möödunud aastal oli maksebilansi üldsaldo suures miinuses," märkis Pajula.

Makroanalüütik täpsustas, kuigi suur osa raha väljavoolust on seletatav kommertspankade järsult vähenenud reservinõude ja üleliigsete likviidsuspuhvrite pankade peakontoritesse tagasiviimisega, jääb tõsiasjaks, et jooksevkonto ülejäägist ei piisanud finantskonto puudujääkide katmiseks ning tulemuseks oli ringluses oleva rahamassi tardumine.

"Kui võtame ka arvesse viimastel kuudel kiiresti kasvanud inflatsiooni, siis on reaalne rahamass alates suvest tasapisi koomale tõmbunud. Kui säärased arengud peaksid sel aastal jätkuma, võib see juba majanduskasvu tuntavamalt pärssima hakata," nentis Pajula.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700