Autor: Lemmi Kann • 14. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas võidelda kuulujuttudega?

The Economist kirjutab Coca-Cola näitel, et kuulujuttude eitamine on kasutu, vahendab Juhtimine.ee. Oluliselt tõhusam on ümberlükkamise asemel keskenduda uute positiivsete lugude loomisele.

Kui sisestada Google'i otsingumootorisse fraasi "middle east rumours", ei ole esimene vastus mitte konspiratsiooniteooriaid või kuulujutte levitav veeb, vaid Coca-Cola poolt loodud lehekülg kummutamaks nende kohta Araabia maailmas levivaid kuulujutte.", firma kuulub juutidele - need on vaid mõned kuulujutud, mille vastu suurkorporatsioon selle veebi kaudu võitleb.

Coca-Cola tähendab tagurpidi lugedes "No Muhhamed, No Mecca

Psühholoog Derek Rucker (Kellogg School of Management) ütleb, et see kaasus on näide sellest, kuidas kuulujuttude vastu võidelda ei tohi. Lugude vastu võitlemise asemel levitatakse neid antud juhul hoopis ise edasi - inimestele ei meenu hiljem enam loo kontekst ega loo eitamine, vaid lugu ise. Jutu edasi rääkimisel muundub algne "Ma pole kindel, kas see on tõsi, aga ma lugesin..." esmalt looks, mis algab sõnadega "Ma kuulsin, et ...", veel hiljem võime kuulda algust "Kas oled kuulnud, et ...".

Kokkuvõtvalt - iga edasirääkimisega kuulaja skeptilisus väheneb ning lugu usutakse üha enam, seega on parim kaitsestrateegia nende kuulujuttudega mitte tegeleda ning anda selle asemel põhjust rääkida uusi ja siis juba positiivseid lugusid.

Loe Economisti artiklit SIIT .

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700