Autor: Lemmi Kann • 3. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veebruari maksulaekumine  suurem kui mullu

Veebruaris laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse maksutulu 296,6 miljonit eurot, mis on 51,1 miljonit eurot rohkem kui aasta varem, teatas rahandusministeerium.

Kahe kuu kokkuvõttes on kogutud 16,4 protsenti 2011. aasta eelarves planeeritust. Möödunud aasta veebruaris laekus eelarvesse 245,5 miljonit eurot.

Veebruarikuu maksulaekumise suurenemine 20,8 protsendi võrra võrreldes 2010. aasta sama perioodiga tuleneb madalast võrdlusbaasist. Eelmise aasta veebruari laekumisi mõjutas aktsiisikaupade deklareerimise madal tase seoses 2009. aasta lõpus soetatud varudega. Toona mõjutas käibemaksu laekumist lisaks varudele ka sesoonsus ning tavapärasest suuremad tagastused.

Sotsiaalmaksu laekus veebruaris 132,7 miljonit eurot, kahe kuuga on täidetud 16,9 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta veebruariga kasvas sotsiaalmaksu laekumine 2,7 miljoni euro võrra ehk 2,1 protsenti. Palga väljamaksete maht jaanuaris aeglustus ning deklaratsioonidel näidatud töötajate arv veidi vähenes.

Füüsilise isiku tulumaksu laekumise saldo oli veebruaris negatiivne -16,1 miljonit eurot, kuna maksu- ja tolliamet alustas tulumaksu tagastustega. Veebruaris tagastati 40 miljonit eurot. Kohalikele omavalitsustele laekus füüsilise isiku tulumaksu 44,6 miljonit eurot, mis on 0,7 protsenti vähem kui eelmise aasta samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksu kogunes veebruaris 7,4 miljonit eurot, mis on 6,3 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Kahe kuuga on täidetud 10,4 protsenti eelarves planeeritust. Jaotatud kasumilt laekus veebruaris tulumaksu 4,9 miljonit eurot ning erisoodustustelt 1,7 miljonit eurot.

Käibemaksu laekus veebruaris 95 miljonit eurot ja eelarves kavandatust on täidetud 16,6 protsenti. Võrreldes eelmise aasta veebruariga kogunes käibemaksu 49,3 protsenti rohkem, mis oli suures osas põhjustatud eelmise aasta alguse aktsiisitõusudest tingitud aktsiisikaupade suurema varumisega 2009. aasta lõpus.

Aktsiise tasuti kahe kuuga kokku 119,5 miljonit eurot, mis on 17 protsenti eelarves planeeritust. Võrreldes eelmise aastaga vähenes aktsiiside laekumine 24,6 protsenti seoses 2010. aasta aktsiisitõusudele eelnenud varude soetamisega. Alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisi kogunes vastavalt 19, 48 ja 15  protsenti vähem kui mullu samal ajal ning seetõttu koguneb tänavu aktsiisi järgnevate kuude jooksul ühtlasemalt.

Alkoholiaktsiisi tasuti veebruaris 9,4 miljonit eurot ning kahe kuuga on eelarvest täidetud 15,6 protsenti.

Tubakaaktsiisi on kahe kuuga laekunud 26,3 miljonit eurot ehk 19 protsenti eelarvesse planeeritust. Ka käesoleva aasta alguses toimunud aktsiisimäärade tõusuga seonduvalt võis näha tubakatoodete  varumist, kuid võrreldes eelmiste kordadega toimus see oluliselt väiksemas mahus. Samas moodustas sellest tulenevalt veebruaris laekumine vaid 0,1 miljonit eurot. Tavapäraste maksulaekumiste taastumist võib oodata aprillikuus.

Kütuseaktsiisi tasuti aasta teisel kuul 27,1 miljonit eurot ning eelarvest on täidetud 16,4 protsenti. Laekumise vähenemine võrreldes eelmise kuuga tulenes sesoonsusest.

Ettemaksukonto muutus suurendas veebruaris laekunud maksusummasid 34 miljoni euro võrra. Ettemaksukonto positiivne muutus viitab sellele, et veebruaris tehti uusi ettemakseid rohkem kui varasemaid ettemakseid ära kasutati.

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700