Autor: Lemmi Kann • 3. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas maksustada mitteresidendi tulu

Küsimus: Väikeettevõtte juht on üürinud Saksa kodakondsusega eraisikult (alaliselt elab Saksamaal) temale Eestis kuuluvat kinnisvara, mille eest on tasutud alates 2008. aastast üüri. Seni ei ole tulumaksu kinni peetud.Kuidas peaks ettevõtte juht tegutsema, et nüüd takkajärgi saaksid maksud makstud? Kuidas toimub mitteresidendist isiku tulumaksustamine, kui suur on maksu %, kuidas ja kus see tuleb deklareerida ja kas 2008-2010 maksumäärad on olnud erinevad?

Vastus: Tulumaksuseaduse § 41 p 7 kohaselt tuleb nii residendist kui ka mitteresidendist füüsilisele isikule makstavalt üüri- või renditasult tulumaks kinni pidada. Kinnipeetavaks maksumääraks on 21%. Sama maksumäär kehtis ka perioodil 2008 kuni 2010.

Kinnipidamisele kuuluv tulumaks tuleb deklareerida mitteresidentide puhul TSD lisas 2 ning residendi puhul TSD lisas 1.Tulumaksuseaduse kohaselt on füüsiline isik, kes sai Eestis asuva kinnisasja rentimise eest tulu, millelt ei ole tulumaksu kinni peetud, kohustatud esitama maksuhaldurile tuludeklaratsiooni hiljemalt maksustamisperioodile järgneva aasta 31. märtsiks. Seega ei saa välistada, et füüsiline isik on renditulult tulumaksu Eesti riigile tasunud.Eeltoodust tulenevalt soovitame esimese sammuna pöörduda füüsilisest isikust rendileandja poole ning uurida, kas ta on maksukohustuse täitnud.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700