10. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väärtpaber - tuludeklaratsiooni peavalu

Väärtpaberitulud tuleb küll deklareerida nagu aasta varem, kuid tavaliselt tekitab kõige rohkem probleeme pärimise ja kingitusena saadud väärtpaberite müük, märgib Ernst &Young Baltic ASi partner Ranno Tingas.

„Väärtpaberitulude maksustamise osas ei toonud eelmine aasta muudatusi ja seega tuleb need deklareerida nagu varem,“ sõnas Tingas. Ta lisas, et endiselt on EVK kaudu müüdud väärtpaberite müügiinfo eeltäidetud deklaratsioonil ning maksumaksja peab lisama vaid puuduva info. Muude väärtpaberitehingute osas tuleb kõik ise deklareerida.

„Tavaliselt tekitab kõige rohkem probleeme pärimise ja kingitusena saadud väärtpaberite müük, sest soetushind puudub või on see vaid osaliselt. Samuti tuleks pöörata tähelepanu, et väärtpaberite soetusmaksumus oleks dokumentaalselt tõendatav ning soetamismaksumus oleks õigesti arvutatud, lähtudes FIFO või kaalutud keskmise meetodist,“ rääkis Tingas.

EVP-de puhul on määrav soetamismaksumus„Kui väärtpaber on ostetud EVP-de eest, siis on väga oluline, kuidas need EVP-d on kunagi saadud. Kui need on ostetud, siis ongi EVP-de soetamismaksumus nendega ostetud väärtpaberite soetamismaksumuseks,“ sõnas Tingas.

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna otseste maksude talituse peaspetsialist Reet Mets lisas, et kui väärtpaberid on omandatud enda EVP-de eest või abikaasalt, vanemalt, lapselt või pärandiks saadud EVP-de eest, siis loetakse omandatud väärtpaberite (näiteks Norma aktsiate) soetamismaksumuseks EVP-de väärtpaberibörsil noteeritud keskmine müügihind aktsiate soetamise päeval.

Tingas märkis, et seoses investeerimiskonto süsteemiga ei tule 2010. aasta deklaratsiooni esitades midagi teisiti deklareerida, küll aga peab enne uute investeeringute tegemist või varasemate müüki otsustama, kas need soetatakse või müüakse läbi investeerimiskonto, milleks on tavaline arvelduskonto.

Arvelduskontot ei tasuks investeerimiskontona kasutada„Kuna investeerimiskonto puhul tuleb deklareerida järgmisel kevadel maksuametile kõik sisse- ja väljamaksed, siis pole mõtet igapäevast arvelduskontot kasutada investeerimiskontoks,“ soovitas konsultant. „Seega sõltuvalt pangast võib olla vajalik muuta arvelduskontot, mis on seotud väärtpaberikontoga. Nimelt kui maksumaksja soovib soetada finantsvara uues investeerimiskonto süsteemis, siis peab ta selle ostma investeerimiskonto rahade eest ja finantsvarast saadud tulu viivitamatult investeerimiskontole kandma,“ lisas ta.

Tingase sõnul tuleks seda arvestada ka olemasolevate finantsvarade võõrandamisel, sest seadus lubab ka enne 2011 soetatud finantsvara müüa nüüd läbi investeerimiskonto.

Kommentaar„Mis puutub investeerimiskonto süsteemi, siis ma ei näe otsest seost eelmise aasta tulude deklareerimise ja käesoleva aasta investeerimiskonto süsteemi vahel. Kõige olulisem on väärtpaberikahjude korral need deklaratsiooni kanda, kuna muidu ei saa neid soovi korral investeerimiskonto süsteemi üle kanda. See on ka hea hetk vaadata üle oma olemasolevad investeeringud ja mõtiskleda tuleviku investeeringute üle, et otsustada, mida on mõistlik investeerimiskonto süsteemi üle kanda. Oluline on see, et selle aasta väärtpaberi investeeringute puhul tuleb juba enne rahapaigutust teada kas kasutatakse senikehtinud tavalist maksustamise korda või uut investeerimiskonto süsteemi. Viimasele rakenduva maksusoodustuse kasutamiseks, tuleb väärtpaberid, mida loetakse finantsvaraks, soetada juba investeerimiskontol olevate vahendite eest.“

SEB maksupoliitika osakonna juhataja Kadri Arula

Eeltäidetud tuludeklaratsiooni kontrollimisel pane tähele:1)Tuludeklaratsioonil kajastatakse eeltäidetult ainult EVK kaudu toimunud tehingute infot. Kuna EVK-l puuduvad andmed kõikide tehingute kohta, peab maksumaksja ise lisama tabelisse andmed tehingute kohta, mis ei ole toimunud läbi EVK.

2) Eeltäidetud deklaratsioonil ei ole infot võõrandatud väärtpaberite soetusmaksumuse kohta - ka see tuleb maksumaksjal endal deklaratsioonile lisada.3) Tuludeklaratsioonile soetusmaksumuse lisamisel tuleb pöörata tähelepanu sellele, et kui müüdi osa erinevatel perioodidel erinevate hindadega ostetud samanimelistest väärtpaberitest, siis tuleb soetusmaksumuse arvestamise meetodit järjepidevalt kasutada (maksumaksja ise otsustab, kas ta kasutab FIFO või kaalutud keskmise meetodit - tähtis on, et järjepidevalt).4) Kui varasematest perioodidest on üles jäänud kahjum väärtpaberite võõrandamisest, siis võib ju üle kontrollida, kas selle suurus vastab eelmise deklaratsiooni andmetele.Allikas: SEB maksupoliitika osakonna juhataja Kadri Arula

Tuludeklaratsioonis tuleb näidata järgnevate väärtpaberite võõrandamisest saadud kasu/ kahju:• aktsia

• osa• osak• investeerimisfondi (sh rahaturufondi) osak• võlakiri või võlakohustus• optsioon• tuletisväärtpaber või muu nimetamata väärtpaberSamuti tuleb näidata hüvitisi erastamisväärtpaberite eest.

Väärtpaberitehingute andmed eeltäidetud tuludeklaratsioonis

Eesti Väärtpaberite Keskregistri (EVK) kaudu toimunud väärtpaberitehingute kohta eeltäidab maksuhaldur tuludeklaratsiooni tabeli 6.1. Kuna EVK-l puuduvad andmed kõikide tehingute kohta, peab maksumaksja ise lisama tabelisse andmed tehingute kohta, mis ei ole toimunud läbi EVK.Samuti tuleb maksumaksjal täiendada EVK poolt esitatud tehingute infot. Kuna EVK-l ei ole võimalik anda maksuhaldurile infot võõrandatud väärtpaberite soetusmaksumuse kohta, siis tuleb see maksumaksjal endal deklaratsioonile lisada.

Küsimus: Kuidas maksustatakse kauplemisportaalide www.dealing24.ee ja www.forextrade.ee kaudu teenitud valuutatulu? Kauplemiskontolt pangakontole kantud summa tuleb deklareerida muu tuluna tuludeklaratsiooni vormi A tabelis 7.1. Valuutatulu ei saa deklareerida väärtpaberituluna.

Vastus:

Allikas: MTA

Autor: Lemmi Kann, Katre Pilvinski

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700