Autor: Lemmi Kann • 1. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööleping: kas muutmine, lõpetamine või koondamine?

Küsimus: Kui alustatakse tootmisettevõttes uue hoone ehitusega (vana lammutamisega), siis mida teha töötajatega, kes töötavad sööklas, mis asubki lammutatavas hoones? Lammutustööd/uue ehitise valmimine kestavad kuni novembrini 2011. Kuidas lõpetada töötajate töölepingud? Koondada me ei saa, sest sööklas valmistatakse toitu taas uue hoone valmimisel. Töölepingu peatumist uus TLS ei toeta?

Vastus: Meie hinnangul on tegemist siiski pigem koondamise situatsiooniga. Kui tööandja ei saa töö puudumise tõttu täita ca 10 kuu jooksul töölepingut, siis ei ole tööandjal muud võimalust töö mitteandmiseks. Sedavõrd pikk töö puudumine on käsitletav pigem töö lõppemisena, mitte ajutise vähenemisena.

Töölepingu seadus ei kasuta küll enam töölepingu peatumise mõistet. Samas lähtub seadus lepinguvabaduse põhimõttest, nii et mõlema poole nõusolekul oleks võimalik kokku leppida, et pooled on tähtajaliselt teatud perioodiks vabastatud omapoolsete kohustuste täitmisest - töötaja ei täida tööülesandeid ning seega ei arvestata talle ka tasu - või vormistatakse tasustamata puhkus. See on sisult samane varasema töölepingu peatamisega poolte kokkuleppel.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700