Autor: Lemmi Kann • 12. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigi õigusabi vajati 2010. aastal ligi 18 000 korral

Advokatuuri aastakokkuvõtte kohaselt osutati riigi õigusabi 2010. aastal kokku 17 789 korral. 77 protsenti puudutas määratud kaitset kriminaalmenetluses ning 20 protsenti esindamist tsiviilasja kohtueelses menetluses ja kohtus, mis näitab tsiviilasjade osakaalu tõusu.

Riigi poolt osutatav õigusabi annab võimaluse vähemkindlustatud inimestele oma õiguste kaitseks, mida aktiivsemalt ka kasutatakse.

"Peame oluliseks, et õigusabi oleks kättesaadav mitte ainult kriminaalasjades, vaid ka tsiviil- ja haldusasjades, eelkõige näiteks perekonna ja lastega seotud küsimustes. Tähtis on tagada, et riigi õigusabi vajavad inimesed tõesti ka küsiksid ja saaksid seda abi. Kui varasematel aastatel on kriminaalasjade ja muude asjade osakaalud olnud suurusjärkudes ligikaudu 95% ja 5%, siis tänased statistilised näitajad peegeldavad tsiviilasjades toimuva nõustamise kasvu, mis on märkimisväärne edasiminek õiges suunas,“ rääkis Eesti Advokatuuri esimees Toomas Vaher.

Mullu 1. jaanuarist hakati riigi õigusabiga seotud kaitse- ja esindusülesandeid advokaatidele edastama ja jagama läbi advokatuuri spetsiaalse infosüsteemi RIS. „Infosüsteem on end täielikult õigustanud ning lihtsustanud riigi õigusabi korraldamist. Advokatuur on rahul hästitoimiva IT-lahendusega, mille abil saab riigi õigusabi vajajaid ja osutajaid operatiivselt kokku viia,“ lisas Vaher.

Prokuratuur sisestas RISi kokku 6670 taotlust, politsei 5733 ning kohtud 5386 taotlust. Suurimas mahus esitati tellimusi novembris (1810 taotlust). Kiireloomulisi taotlusi, kus advokaat tuleb leida loetud tundide või isegi tunni jooksul, oli koguarvust ligi 56 protsenti.

Riigi õigusabi osutas aasta keskmisena kokku 120 advokaati. Tallinnas sisestati kõige suurem hulk taotlusi, kokku 7039 ehk ligi 40 protsenti kogu tellimuste arvust. Järgnesid Tartu (13 protsenti) ning Narva (8 protsenti taotlustest). Samas terves Ida-Viru piirkonnas on taotluste osakaal ligi 17 protsenti.

Riigi õigusabi (RÕA) seaduse alusel on RÕA korraldamine advokatuuri ülesanne. Advokatuur kehtestab RÕA osutamise eest makstava tasu arvestamise alused, maksmise korra ja tasumäärad ning RÕA osutamisega kaasnevate kulude hüvitamise ulatuse ja korra, arvestades riigieelarvest selleks eraldatud vahendite suurust ja riigi õigusabi eeldatavat mahtu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700