Autor: Rivo Sarapik • 7. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: hinnatõusu tipp jääb tänavu talve

Rahandusministeeriumi prognoosil võib selle aasta inflatsioon ulatuda nelja protsendini. Hinnatõusu tipp jääb talve.

Kristjan Pungas

Rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna analüütik

Statistikaameti andmetel tõusid hinnad 2010. aastal 3 protsenti ning detsembris võrreldes novembriga 0,5 protsenti. Kuna 2009. aasta viimastel kuudel oli hindade langus sügavaim, siis madala võrdlusbaasi tõttu kujunes 2010. aasta detsembri hinnatõusuks 5,7 protsenti võrreldes 2009. aasta sama ajaga. Krooniaja kokkuvõttes oli 2010. aastast madalam hinnamuutus vaid 2003. ja 2009. aastal.

Viimastel kuudel toimunud inflatsiooni kiirenemise on põhjustanud maailmaturul toimunud toorainete kallinemine, millele on lisandunud töötlejate ja kaupmeeste juurdehindluse taastamine kriisiaja madaltasemelt. Inflatsiooni kõrgtase jääb viimaste hinnangute kohaselt käesolevasse talve, püsides detsembrikuise taseme lähedal. Selle  aasta teises pooles hakkab inflatsioon pidurduma ning aasta kokkuvõttes võib see ulatuda 4 protsendini.

Kõrged maailmaturuhinnad on hakanud ka mujal Euroopas jaehindades avalduma, mida kinnitab eurotsooni inflatsiooni kiirenemine detsembris 2,2 protsendini, mis on viimase kahe aasta kõrgeim tase. Ühtlasi tõusid hinnad nii meil kui eurotsoonis kuuga samas ulatuses, poole protsendi võrra.

Sarnaselt varasematele kuudele olid kuise hinnatõusu taga toit ja mootorikütused. Maailmamajanduse kasvuväljavaated on paranenud, mistõttu kasvav nõudlus on kaasa toonud hinnasurved tooraineturgudel. Samuti on viimastel kuudel olnud maailma eri paigus tavapäratult külmad ilmastikuolud, mille peale on naftahinnad reageerinud tõusuga. See on põhjustanud mootorikütuse kallinemise. Toidu hinnatõusu põhjustasid värsked aiasaadused. Baasinflatsioon, mis näitab teenuste ja tööstuskaupade hinnamuutusi, on endiselt tagasihoidlik.  

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700