Autor: Lemmi Kann • 3. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas euro tulek on õigustus puhkusetasu maksmise edasilükkamiseks?

Küsimus: Kas tööandjal on õigus lükata puhkusetasu väljamaksmine edasi järgmise aasta esimesele palgapäevale? Puhkus algas 27. detsembril. Puhkuseavalduses paluti märkida, millal ma soovin puhkusetasu väljamaksmist. Kirjutasin, et vastavalt seadusele (seadus ütleb: tööandja peab puhkusetasu maksma töötajale välja hiljemalt eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust, kui töötaja ja tööandja ei ole kokku leppinud teisiti). Küsimusele, miks pole puhkusetasu üle kantud, vastas tööandja, et enam ei kehti vana kord (et puhkusetasu tuleb maksta enne puhkust), puhkusetasu makstakse järgmisel palgapäeval koos palgaga, kuna palgamaksmise programmid on vaja ümber seadistada eurole. Mina ei ole tööandjaga kokku leppinud, et soovin puhkusetasu hiljem (koos palgaga).

Vastus: Puhkusetasu väljamaksmise reegliks on maksmine hiljemalt eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust. Sellest hiljem võib puhkusetasu maksta vaid siis, kui selles osas on saavutatud kokkulepe. Üksnes töötaja viidet seadusele ei saa lugeda kokkuleppeks puhkusetasu väljamaksmise edasilükkamise kohta.

Seega Teie juhtumil puudub pooltevaheline kokkulepe ning puhkusetasu tulnuks välja maksta enne puhkust. Mis tahes rahalise kohustuse täitmisega viivitamisel on võimalik arvestada seadusjärgset viivist, mis on 8% aastas.

Äripäeva käsiraamatute foorumis  vastas küsimusele advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700